Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Debat over islamofobie in Nederland

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Debat over islamofobie in Nederland

    ISLAMOFOBIE: de theorie en de praktijk
    DEBAT 15 JUNI 2016, 19:30 NELSON MANDELA CENTRUM
    EERSTE WETERINGPLANTSOEN 2C, AMSTERDAM

    it allerlei rapporten die in Europa en Nederland worden uitgebracht, blijkt dat er sprake is van een groei van islamofobie. Sinds kort wordt moslim discriminatie door de politie apart geregistreerd. Tegelijkertijd leven er veel vragen over hoe deze
    vorm van discriminatie precies geduid moet worden. De afgelopen weken is er in de publieke opinie een intellectuele discussie op gang gekomen over de racialisering van moslims, naar aanleiding van een artikel hierover in de Volkskrant door Martijn de Koning. Ineke van der Valk ging in verschillende publicaties al eerder in op de theoretische aspecten van islamofobie als een vorm van racisme. Op deze avond zullen zij en Jan Jaap de Ruiter de discussie voortzetten. Vervolgens willen we kijken naar hoe deze discussie zich vertaalt naar de praktijk. Hoe kan islamofobie bestreden worden, zonder dat het onmogelijk wordt om kritiek op de islam te uiten. Wat zijn de voorwaarden voor een gezonde discussie over de islam?

    Tot slot zullen we kijken naar de ontwikkelingen van islamofobie in de media en in publieke ruimte. Het wordt steeds normaler om de meest verschrikkelijke dingen te zeggen over moslims, maar ook de incidenten tegenover moslims en moskeeen nemen toe. Onder invloed van de haatzaaiende praktijken van extreemrechtse groepen en bepaalde politici lijkt islamofobie iets heel normaals te zijn geworden.
    Het doel van dit debat is om zowel in theorie als in de praktijk duidelijkheid te krijgen over het anti-islam discourse zoals het vandaag speelt en tot oplossingen te komen voor ditt groeiende maatschappelijke probleem.

    Martijn de Koning & Jan Jaap de Ruiter & Ineke van der Valk:
    discussie over islamofobie als vorm van racisme
    Abdou Menebhi & Ibtissam Abaâziz o.v.b.:
    islamofobie in praktijk

    Wij verzoeken u bij interesse voor de bijeenkomst of de iftar een mail te sturen naar: emcemo1@gmail.com

    Het Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie
    P/a: Emcemo, 1e Weteringplansoen 2c,1017 SJ Amsterdam
    T: 020 – 428 88 25 • F: 020 – 463 62 22
    E: islamofobie@gmail.comwww.meld-islamofobie.nl
Working...
X