Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Nieuw dossier op deze website

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Nieuw dossier op deze website

  Update: 06 juli 2022

  Er is een nieuw dossier op deze website geopend over Algerije. De abrupte en eenzijdige verbreking op 24 augustus 2021 van de diplomatieke betrekkingen met Marokko en de absurde beschuldigingen vragen om uitleg. Kennis van de geschiedenis en van de politieke ontwikkelingen van voor en na de onafhankelijkheid is onmisbaar om de conflicten te begrijpen. We stellen hier academische werken voor over alle mogelijke aspecten uit het heden en verleden van het land.

  Het eerste werk is van Benjamin Stora en bestaat uit een verkorte chronologie van de geschiedenis van Algerije tussen 1830 en 1954. Hij is in 1950 in Algerije geboren en is specialist in de moderne geschiedenis van Noord Afrika die hij aan de Universiteit van Parijs 13 doceert. Tussen 1998 en 2001 heeft hij in Marokko aan zijn boek over nationalisme in Noord Afrika gewerkt. Het boek verscheen in 2002 onder de titel "Maroc, Algérie. Histoires parallèles, destins croisés" (Marokko, Algerije: historische parallellen, verschillende perspectieven).

  Benjamin Stora werd vorig jaar aangesteld om de betrekkingen tussen Frankrijk en Algerije te bestuderen met als doel de koloniale geschiedenis toegankelijk te maken. Een beschrijving die beide landen naar een nieuw hoofdstuk kan brengen in wat de Fransen een poging tot “Réconciliation de mémoires” noemen. Die poging is mislukt en dat is niet de eerste keer.

  In januari 2021 heeft hij zijn rapport aan de Franse president gepresenteerd https://tinyurl.com/8389xbc2 Het werd in de Algerijnse regeringsgezinde pers afgewezen. De koloniale archieven zijn nog altijd gesloten. Het lot van verdwenen personen tijdens de oorlog moet nog opgehelderd worden. De gevolgen van de atoomtesten in de woestijn zijn onbekend. En er is onenigheid over de plaats van historische figuren in de geschiedenis van beide landen.

  Algerije is nog niet toe aan dialoog, niet alleen met Frankrijk maar ook met Marokko. In een lange toespraak op 31 juli 2021 heeft de koning van Marokko een hand uitgestoken aan Algerije. Hij zei het volgende: “Wij hernieuwen oprecht onze uitnodiging aan onze broeders in Algerije, om samen te werken en zonder voorwaarden voor het aangaan van bilaterale betrekkingen op basis van vertrouwen, dialoog en goed nabuurschap”. Een maand later werden de diplomatieke betrekkingen abrupt en eenzijdig door Algerije verbroken.

  Het ontbreken van dialoog verklaart het gat in de geschiedenis dat is ontstaan. Met name de periode 1954 tot ver na de onafhankelijkheid in 1962 blijft gevoelig. Gevoelig omdat het ook te maken heeft met de geërfde grenzen uit de koloniale tijd. Dat laatste is belangrijk om de betrekkingen met Marokko te begrijpen. Er is hier al het een en ander over geschreven maar vaak niet op de manier waarop historici dat doen.

  We hebben dus op deze website als aftrap gekozen voor het werk van Benjamin Stora. Zijn chronologie van de geschiedenis van Algerije eindigt in 1954. De chronologie komt uit “Histoire de l’Alglérie coloniale: 1830-1954” (PDF-document) : https://tinyurl.com/26z885d8
  http://www.souss.nl
Working...
X