Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Boek: The Existential Crisis of Egypt’s Muslim Brotherhood

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Boek: The Existential Crisis of Egypt’s Muslim Brotherhood

    In 2013 werd de Moslim Broederschap in Egypte uit de macht verdreven. Daarmee kwam abrupt een einde aan de politieke deelname van de organisatie die in 1928 werd opgericht en voor het eerst een verkiezing won. Twee oude leden die de gebeurtenissen van 2013 hebben meegemaakt blikken terug op een van de meest roerige periodes uit de geschiedenis van de organisatie. Hun verslag is sinds februari beschikbaar: Broken Bonds: The Existential Crisis of Egypt’s Muslim Brotherhood (2013-2022).

    Het boek bevat drie hoofdstukken met een inleiding tot de Broederschap en haar geschiedenis, de kern van de analyses en de argumenten van de organisatie na 2013 en wat de auteurs de drie belangrijkste crisissen van de Broederschap noemen.

    Hoofdstuk 1 bespreekt de identiteitscrisis van de organisatie. De nadruk ligt op de historische ontwikkeling van de Moslim Broederschap en hoe deze veranderde onder verschillende golven van repressie en veranderende politieke contexten. Het begon met de oprichting van de organisatie door Hassan al-Banna in 1928. Het hoofdstuk beschrijft de kritieke momenten waarop zijn organisatie reageerde op sociale en politieke veranderingen.

    Na de repressie in de regeerperiode van Gamal Abdel Nasser (president 1956 -1970) begon de organisatie eigen martelaren te eren met propaganda voor hun ideologie. In de begindagen van Anwar Sadat (president 1970-1981) was de politieke sfeer in Egypte relatief open. Tegelijkertijd groeide de bevolking snel en werd steeds beter opgeleid. De Broederschap veranderde in een sociale organisatie die mee doet voor de stabiliteit van het land maar zonder formeel politiek actief te zijn. In de drie decennia van het bewind van Hosni Mubarak (president 1981-2011) vocht de Broederschap met een nieuwe publiek mee dat voor het eerst kennis heeft gemaakt met de retoriek van de organisatie maar zonder lid te zijn.

    Naarmate de repressie tegen de Broederschap toenam leek het de leiders logischer om de sociale organisatie die ze al hadden opgebouwd te beschermen dan politieke ambities na te streven. Uiteindelijk heeft de Broederschap haar apolitieke doelen volledig bereikt en werd het een sociaal succesverhaal. Maar die successen waren lang niet genoeg om de organisatie in een levensvatbare positie te houden in het politieke landschap van na 2011.

    Hoofdstuk 2 bespreekt de legitimiteitscrisis van de Broederschap aan de hand van verslagen over het harde optreden in 2013 en hoe de organisatie worstelde met haar leiderschapsvacuüm. Gebaseerd op verschillende interviews met huidige en voormalige leiders en leden van de Moslimbroederschap analyseert het hoofdstuk de interne machtsstrijd en hoe de organisatie de vragen van geweld, haar imago in het buitenland en de interne verdeeldheid over macht en middelen probeerde te beantwoorden. Het hoofdstuk beschrijft de verschillende opvattingen van de concurrerende facties binnen het leiderschap van de organisatie en hoe één factie erin slaagde de groep te controleren door middel van een complexe reeks ideologische, financiële en organisatorische ingrepen.

    Hoofdstuk 3 bespreekt de lidmaatschapscrisis van de Broederschap. De uittocht van actieve leden krijgt de nodige aandacht. Het hoofdstuk bouwt voort op interviews met huidige en voormalige leden van de Broederschap. De auteurs vroegen naar de ervaringen van het broeder- of zusterschap in de nasleep van het bloedbad van augustus 2013 in de Rabaa-moskee, inclusief de ballingschap die daarop volgde. Deze lidmaatschapscrisis heeft twee belangrijke facetten. Ten eerste bleek de organisatie niet in staat om voor de nieuwe generatie leden te zorgen op dezelfde manier als voor de oudere generaties. Ten tweede ondergaan de leden zelf een reeks elkaar overlappende en aanhoudende crises veroorzaakt door zowel de interne druk van de organisatie als de repressie van het regime van na 2013.

    In veel opzichten is de lidmaatschapscrisis het resultaat van de identiteits- en legitimiteitscrisis. Mensen hebben om uiteenlopende redenen de organisatie verlaten. Sommigen zeggen dat de Broederschap niet meer wat het was. Anderen hebben het vertrouwen in de leiding verloren. Sommigen vertrokken omdat ze ideologie belangrijk vinden dan de organisatie. Anderen omdat ze de Broederschap te ideologisch vinden. In de interviews ontdekken de auteurs dat de grotere structurele uitdagingen waar de Broederschap mee worstelde ook gewone leden raakten. Toen de organisatie worstelde met het leiderschapsvacuüm ontbrak het de leden aan overkoepelende verzetsstrategieën tegen het regime.

    De organisatie worstelde verder met de vraag van de leden of gewelddadige methoden moesten worden omarmd of verworpen. Aanhangers van beide opties waren duidelijk hoorbaar in het debat dat verder werd aangewakkerd door verdriet en trauma in de nasleep van het bloedbad in Rabaa-moskee. En terwijl de organisatie probeerde verschillende facties te verenigen en zelfs te dwingen eensgezind te zijn verloren leden het vertrouwen in de leiders.

    Naast bovenstaande analyse van de organisatie is dit boek een kritische analyse van enkele manieren waarop de organisatie is besproken en bestudeerd in de nasleep van de War on Terror. Veel onderzoekers beginnen hun analyse met het moment van de oprichting van de Broederschap in maart 1928. Anderen hebben de neiging om de oprichting van de beweging toe te schrijven aan de val van het Ottomaanse rijk (Kalifaat) in 1924. Dit boek maakt het ook voor lezers zonder academische bagage de intellectuele en historische wortels van de Moslimbroederschap te begrijpen.

    Broken Bonds: The Existential Crisis of Egypt’s Muslim Brotherhood (2013-2022).
    Abdelrahman Ayyash & Amr El Afifi. Uitgeverij Century Foundation Press, 2023. ​
Working...
X