Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Geschiedenis: publicatie over bezetting in Marokko

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Geschiedenis: publicatie over bezetting in Marokko

  Jules Ferry, Franse politicus en voorzitter van de Raad van State, hield op 28 juli 1885 een toespraak over kolonialisme: “Superieure rassen hebben de plicht om inferieure rassen beschaving bij te brengen. […]. Ik ben er voorstander van dat de naties van Europa deze hogere plicht met grootsheid en eerlijkheid vervullen.”

  In dat jaar waren de Europese mogendheden bezig het Afrikaans continent onderling te verdelen tijdens de Berlin Conferentie. Veertig jaar later, in 1925 onderstreepte de linkse politicus Leon Blom in een toespraak in de Franse Kamer precies dezelfde doelen: “Het recht van superieure rassen om andere rassen te helpen die niet hetzelfde niveau van beschaving hebben bereikt door middel van de vooruitgang van de wetenschap.”

  Beide mannen noemden zich links, progressief en vrienden van Afrika. Rechtse conservatieve tegenstanders waren daarentegen van mening dat het koloniale project de Franse publieke opinie afleidt van nationale prioriteiten zoals de aan Duitsland verloren provincie Alsace-Lorraine.

  Marokko, het laatste niet gekoloniseerd land in Afrika, werd vanaf 1912 door twee landen bezet, Frankrijk en Spanje. Een nieuwe publicatie beschrijft de eerste jaren van de bezetting aan de hand van het leven en werk van François Huet, een officier in dienst van Frankrijk. Het boek verscheen bij Presses Universitaires de Grenoble, 2023: https://tinyurl.com/3x4jcrr8
Working...
X