Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

De redactie is tot eind augustus met werkvakantie

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • De redactie is tot eind augustus met werkvakantie

    De redactie van deze website is met werkvakantie. Wij zijn online maar doen weinig aan de website. Wij zijn in Marokko om mee te helpen aan twee projecten. Het eerste gaat om de recycling van huishoudafval van een nieuw woonhuis. Het tweede project is het maken van palen voor de omheining van een stuk landbouwgrond.

    Het woonhuis heeft twee septic tanks. De eerste is voor de toiletten. De tweede is voor het water uit de douche, de keuken, het regenwater, de urinoirs, wasmachine en de wastafels. Dit gebruikte water wordt in een ondergrondse septic tank bewaard. Als de tank vol is wordt het water eruit gepompt en naar een veld buiten het dorp gebracht. Daar wordt het gezuiverd en opnieuw gebruikt voor het planten van nieuwe bomen.

    Voor het gebruik van een septic tank om regenwater voor later te bewaren bestaat er een naam in Tamazight: tanudfi. Het verschil met dit project is dat nu ook vuil water wordt verzameld en opnieuw gebruikt.

    Het tweede project gaat over het omheinen een stuk landbouwgrond buiten het dorp. Voor maximale bescherming van het hek hebben we gekozen voor palen van drie meter lang gemaakt van cement. De paal wordt een meter in de grond gestopt. De paal heeft vier haken voor de prikkeldraad. De paal wordt in een houtenkist gegoten. Een goed gemaakt houtenkist kun je herhaaldelijk gebruiken voor het maken van nieuwe palen. Eenmalige kosten van het materiaal zijn ongeveer 110,- euro. Hierna zijn de kosten afhankelijk van de hoeveelheid palen.

    - Een houtenkist: 3x planken voor het gieten van beton. Afmeting per plank: 3m lang x 10cm breed x 2cm dik
    - 2x staven van staal: 10mm dik x 3m lang per staaf
    - 5x ringen van 8mm om de staven vast te maken en voor 4x haken voor de prikkeldraad
    - staaldraad om de staven en de ringen vast te binden
    - spijkers voor de houtenkist
    - zand, grind en cement (1x zak cement van 50 kilo = gemiddeld 04 palen)
    - oude motorolie om de houtenkist in te smeren. Dit voorkomt dat beton vastplakt aan de houtenkist nadat het is opgedroogd. Oude motorolie is gratis
    bij automonteurs te verkrijgen.

    Voor het recyclen van huishoudafval zijn de kosten ongeveer 190,- euro:
    - 1x tweedehands IBC plastic tank van duizend liter = 90,- euro
    - aanpassing waterleidingen en extra pijpleidingen: 50,- euro
    - kosten voor het ingraven van de tank: 50,- euro

    De twee projecten zijn kleinschalig, duurzaam en zuinig. Bijna al het huishoudafvalwater wordt gerecycled en opnieuw gebruikt voor het planten van nieuwe bomen. De palen van cement kunnen levenslang meegaan. De septic tank kan ook lang mee. Het gebruikte materiaal is goedkoop. De arbeidsloon en de vervoerskosten zijn niet meegerekend. Hieronder een paar foto's:

    Image post-omheining-1 in Ham's images album

    Image post-omheining-2 in Ham's images album

    Image post-omheining-3 in Ham's images album

    Image tanudfi-1 in Ham's images album

    Image tanudfi-2 in Ham's images album


    Een fijne en duurzame vakantie voor iedereen !
Working...
X