Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Video : Islamisten Algerije halen opnieuw uit

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Video : Islamisten Algerije halen opnieuw uit

    Algerijnse islamisten van HMS (Beweging Samenleving voor Vrede) halen opnieuw uit. Ze willen een politieke eenheid in Noord Afrika waar geen plaats is voor Marokko. Daarmee bekrachtigen ze wat ook de islamisten van Ghannouchi in Tunesië een week eerder hebben verklaard. De reactie van de islamisten uit beide landen komt waarschijnlijk uit onvrede over Marokko dat recentelijk diplomatieke banden met Israël heeft aangehaald. Maar er is verschil tussen de islamisten in Algerije die om aan de politiek mee te doen het standpunt verdedigen van het militaire regime in hun land. De islamisten in Tunesië zijn daarentegen redelijk vrij.

    Noord Afrika was voor de laatste keer politiek verenigd in de Middeleeuwen onder gezag van dynastieën uit Marokko. Na de Middeleeuwen werden alle landen met uitzondering van Marokko door de Ottomanen overheerst. In de moderne tijd werd het idee van eenheid opnieuw door de politieke elite aangehaald in antikoloniale en populistische retoriek. Het idee van de “Maghreb Arabe” werd geboren maar niet door iedereen enthousiaste onthaald. Er zijn namelijk andere volkeren in de regio die niet van Arabisch afkomst zijn. Toch werd het idee snel vergeten als gevolg van steun sinds 1975 door de Algerijnen aan separatisme in Zuid-Marokko. Daarom zijn de grenzen tussen Marokko en Algerije nog steeds dicht.

    De reactie van de islamisten in zowel Algerije als in Tunesië heeft nadelige gevolgen op de islamisten in Marokko maar niet voor het land zelf. Marokko heeft namelijk de rest van Noord Afrika niet nodig. Alle belangrijke handelspartners zijn buiten Noord Afrika en het Midden Oosten te vinden. Het verschil tussen Marokko en de rest in de regio in termen van economische ontwikkeling en infrastructuur is minstens een generatie. Deze voorsprong zal zeer waarschijnlijk komende decennia niet meer ingehaald worden. Maar het beste voor iedereen is als Marokko zich opnieuw definieert ten opzichte van Noord Afrika en het Midden Oosten door een eigen onafhankelijke koers te varen zoals altijd heeft gedaan.

    Lees ook dit: al eerder in januari verklaarde dezelfde Algerijnse islamitische partij dat de Sahara de laatste kolonie is dat bevrijd dient te worden : http://www.tinyurl.com/5oo81oxu
Working...
X