Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Rapport CIA over oorlog in Zuid-Marokko

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Rapport CIA over oorlog in Zuid-Marokko

    In de laatste jaren zijn er veel documenten uit de Amerikaanse archieven over Marokko gepubliceerd. Dat biedt een kijkje in wat internationale waarnemers dachten over het conflict in de Sahara. Zo schetst dit document uit 1976 een beeld van de oorlog tegen Polisario . De CIA geloofde niet dat Marokko de oorlog zou winnen als gevolg van het militaire overwicht van Algerije.

    Dankzij de opbrengsten uit de olie en gas ontpopten de Algerijnen zich in de jaren 1970 en 1980 tot de grootste wapenkopers van Afrika. Ze bezaten de meest geavanceerde wapens uit de Sovjet-Unie. Het rapport schrijft: “Polisario is in het voordeel en wij denken niet dat Marokko een militaire overwinning kan behalen zolang de steun vanuit Algerije blijft en dat Polisario in Algerije kan schuilen.”


    Maar de meeste waarnemers hebben niet gerekend op de veiligheidsmuur dat begin 1980 zou worden gebouwd. Het heeft jaren geduurd om de 2.700 km lange muur te voltooien. Dat heeft een abrupt einde gemaakt aan de guerrilla van Polisario. Honderdduizend Marokkaanse soldaten hebben zich achter de muur ingegraven. Er kwam geen muis meer binnen. Daarmee is de militaire overwinning definitief verzekerd.

    Amerikaanse overheden hebben zich op dit soort rapporten gebaseerd bij het maken van beleid inzake Marokko. De rapporten zijn nu openbaar en laten zien hoe er in Washington vanaf het begin over het conflict werd gedacht. En het heeft nog tot december 2020 geduurd voordat de Amerikanen de soevereiniteit van Marokko over de Sahara definitief zullen erkennen.

    Een van de architecten die de veiligheidsmuur mede heeft gebouwd is deze maand overleden: Kolonel Gujdami, zie foto onderaan uit de archieven van het leger. Het rapport van de CIA uit 1976 staat hier (PDF-document): https://tinyurl.com/57rhs2hu Meer recent vrij gegeven documenten uit de jaren 1970 over de Sahara staan op deze website (gebruik de zoekfunctie) : https://www.cia.gov/readingroom/


Working...
X