Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Algerije verbreekt diplomatieke banden met Marokko

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Algerije verbreekt diplomatieke banden met Marokko

    (Update 26 augustus 2021). Er is een nieuw artikel over onderstaand item op deze site gepubliceerd, zie artikelen bovenaan de voorpagina:

    Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Algerije heeft op 24 augustus een persbericht gepubliceerd waarin de diplomatieke breuk met Marokko wordt uitgelegd. Hieronder een korte samenvatting van de verklaring:

    Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Algerije heeft op 24 augustus 2021 een persbericht gepubliceerd waarin de diplomatieke banden met Marokko eenzijdig worden verbroken. Hieronder een korte samenvatting van de verklaring:

    1. Marokko is de oorlog van 1963 begonnen. Dat heeft aan 850 Algerijnse soldaten het keven gekost. De oorlog ging om de grens tussen beide landen.

    2. Algerije heeft er alles aan gedaan om de betrekkingen tussen beide landen te herstellen door het Grensverdrag van Ifrane 1969 en van Rabat 1972 te ondertekenen.

    3. Marokko heeft in 1976 de banden verbroken als gevolg van de erkenning door Algerije van de nieuw opgericht “Arabisch Democratische Republiek van de Westelijke Sahara”. In 1988 werden de banden opnieuw hersteld. De hieruit voortvloeiende afspraken zijn o.a.:

    - beide landen werken aan de eenheid van de Maghreb
    - beide landen steunen een eigen staat voor de Palestijnen
    - een referendum in de Westelijke Sahara houden


    4. Algerije bemoeit zich uit principe niet met interne aangelegenheden van de buurlanden. Daarentegen is Marokko bezig Algerije te destabiliseren. Het laatste voorbeeld hiervan is de steun van afgelopen juli 2021 aan de onafhankelijkheidsstreven van regio Kabylië in Algerije.

    5. Marokko heeft eigen territorium opengesteld voor Israël om plannen te smeden met het doel Algerije te bedreigen en te destabiliseren. Dit is voor Algerije onacceptabel.

    6. Marokko werkt samen met twee Algerijnse politieke organisaties MAK (autonome Berbers uit regio Kabylië) en RASHAD (islamisten) om Algerije te destabiliseren. Marokko is tevens betrokken bij de grote branden in regio Kabylië en bij de moord op Djamel Bensmail. Marokko bespioneert Algerijnse burgers en ambtenaren door middel van software Pegasus. Na de aanslag in 1994 in Marrakech gepleegd door Marokkanen, heeft Marokko een visum ingevoerd voor Algerijnse burgers. Tevens werd in 2013 het Algerijnse consulaat in Casablanca bestormd en de Algerijnse vlag besmeurd.

    7. Marokko weigert een referendum in de Westelijke Sahara te houden. In plaats daarvan probeert het land eigen plan van autonomie aan te bieden.

    8. Marokko komt de afspraken niet na om de eenheid van de Maghreb te bevorderen. Het heeft sinds 1995 alle activiteiten gestaakt en contacten verbroken.

    9. De huidige crisis is het gevolg van dwaze politiek door de Marokkaanse leiders. De crisis is het gevolg van opeenstapeling van fouten en misrekeningen ten opzichte van Algerije.

    Om bovenstaande redenen heeft Algerije besloten alle diplomatieke banden met Marokko per direct te verbreken.

    Het complete persbericht in het Frans van het Algerijnse Ministerie van Buitenlandse Zaken staat op deze pagina : https://tinyurl.com/3ystbumu
Working...
X