Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Voormalig ambassadeur Tunesië over Marokko

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Voormalig ambassadeur Tunesië over Marokko

    Update: 28 augustus 2022

    Voormalig ambassadeur van Tunesië in Duitsland reageerde deze week op de diplomatieke breuk Marokko – Algerije. Hij schrijft op webmagazine Kapitalis dat Marokko sinds 2011 bezig is de buurlanden te destabiliseren. De gevolgen is dat meerdere bedrijven Tunesië hebben verlaten en zich in Marokko hebben gevestigd. Hij schrijft verder dat het Marokkaans bedrijf OCP n het geheim de Tunesische fosfaat producent GCT weg heeft geconcurreerd.

    De oude ambassadeur noemde ook de recente beschuldigen tegen Marokko van spionage door Israëlisch software Pegasus. Marokko zou ook achter de kandidatuur van Israël zijn om waarnemend lid te worden van de Afrikaanse Unie. Als laatste schrijft hij dat Marokko achter de bosbranden staat in Noord-Algerije. Dat zou de druppel zijn geweest volgens hem om de diplomatieke banden door Algerije te verbreken. Kortom Marokko is bezig Noord Afrika te destabiliseren. Daarom moet Tunesië volgens hem niet langer neutraal blijven maar de Algerijnse kant kiezen. Want destabilisatie van Algerije raakt ook de veiligheid van Tunesië.

    Dit is niet de eerste keer dat een hooggeplaatst Tunesiër Marokko aanvalt. Eerder dit jaar kondigde Rached Ghannouchi, het hoofd van de islamitische Nahda partij, aan dat hij een politieke eenheid in Noord Afrika wil zonder Marokko. En vorige week kondigde een parlementslid aan dat Tunesiërs voor Algerije moeten kiezen in geval van oorlog tegen Marokko : https://tinyurl.com/x8fbw2k8

    Tien jaar na de Revolutie is een deel van Tunesische elite gefrustreerd als gevolg van het uitblijven van democratie en de beloofde sociale en economische vooruitgang. Net als hun buren de Algerijnen zoeken ze daarom naar een buitenlandse vijand om de schuld te geven.
Working...
X