Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Liberalen RNI winnen verkiezingen Marokko

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Liberalen RNI winnen verkiezingen Marokko

    Na de winst in de professionele kamers (https://tinyurl.com/ubvtk56x) hebben de liberalen van RNI ook de regionale en parlementsverkiezingen van 08 september 2021 gewonnen. De voorlopige uitslag werd vanochtend om 02.45 uur door het Ministerie van Binnenlandse Zaken bekend gemaakt. RNI heeft 97 zetels gevolgd door PAM met 82 en Istiqlal met 78. De andere partijen: USFP 35, MP 26, PPS 20, UC 18 en de regerende PJD 12. De kleine partijen hebben samen 12 zetels behaald. De grootste partij levert de premier op die door de koning wordt benoemd.

    Aziz Akhennouch, huidige minister van landbouw en visserij en voorzitter van de winnende RNI liberalen, heeft zich ook kandidaat gesteld voor het burgemeesterschap van Agadir waar al jaren klachten waren over het stadsbestuur onder leiding van de PJD. Vitale sectoren zoals toerisme, industrie, landbouw en sociale voorzieningen zijn achteruitgegaan.

    Meer mensen hebben dit jaar gestemd dan in de laatste verkiezingen: 50% dit jaar tegen 42,11 in 2016. Er waren ook grote verschillen per regio waargenomen. Meer kiezers in de zuidelijke regio’s hebben deelgenomen. In de Sahara was de participatie het hoogst: 66,94% in regio Laâyoune, 63,67% in regio Guelmim en 58,30% in regio Dakhla. Per stad was de participatie 85% in Smara, 80% in Assa-Zag en 66,5% in Laâyoune stad: https://tinyurl.com/34cbjazu

    Daarmee hebben de bewoners van de Sahara een sterk signaal afgegeven. Ze hebben gekozen voor hun toekomst in Marokko en niet in een aparte staat zoals de paramilitairen van Polisario sinds 1976 vanuit hun hoofdkantoor in Algerije roepen.

    Verliezende partij PJD heeft fraude en geweld gemeld. Maar onafhankelijke waarnemers hebben nog niets gemeld. Er waren volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken 5023 onafhankelijke waarnemers bij de stembussen aanwezig onder wie 129 uit het buitenland: https://tinyurl.com/2afz5v42
Working...
X