Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Frankrijk : erkenning voor Algerijnse Harkis

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Frankrijk : erkenning voor Algerijnse Harkis

    Update: 28 augustus 2022

    De Franse regering wil het leed van de Harkis erkennen. Dit zijn mensen van Arabische of Amazigh (Berbers) afkomst die tijdens de onafhankelijkheidsoorlog tussen 1954 en 1962 in Algerije de Franse kant hebben gekozen. Ze wilden onder Frans bestuur blijven. Na het einde van de oorlog hebben ze zich in Frankrijk gevestigd. Zij die Algerije niet konden verlaten werden vaak vermoord. Video van de Franse president. Video: https://tinyurl.com/7bapab5y

    Ook in de 19de en in de eerste helft van 20ste eeuw waren er Harkis in het Franse koloniale leger. Ze droegen in die tijd een andere naam: Tirailleurs. Ze werden ingezet om delen van Tunesië, Libië, Sahara, Sahel en in Oost- en Zuidoost Marokko te veroveren. In de jaren 1920 waren de vrijheidsstrijders in Noord Marokko verbaasd na een veldslag tegen de Fransen toen ze ontdekten dat de soldaten tegen wie ze vochten geen Fransen maar Algerijnen waren. Nog altijd liggen vier Marokkaanse provincies in Algerije. Tindouf viel tot 1952 onder de administratieve regio van Agadir. De grenzengeschillen tussen Marokko en Algerije zijn tot op vandaag niet opgelost. De Tirailleurs waren gevreesd voor hun wreedheden. (Een link naar getuigenissen van hun wreedheden ontbreekt hier als gevolg van een technische fout op de site).

    Frankrijk beloont dus nazaten van Harkis die aan haar kant vochten tegen de volkeren in Noord Afrika. Marokko heeft hier zijdelings mee te maken. Het heeft stukken van eigen grondgebied verloren maar kan dat niet terugeisen omdat normaal contact met Algerije sinds 1962 niet mogelijk is. En de Fransen weten wat er is gebeurd maar praten niet. De archieven zijn voorlopig dicht.

    Het woord Harki komt van het Arabisch werkwoord Haraka en betekent bewegen. Het woord Hirak komt daar vandaar en betekent beweging. In Marokko werd het woord Harka vroeger gebruikt en betekent militaire expeditie. Meer over Harki tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in Algerije is te lezen in “Harki”, artikel in Encyclopédie berbère. Volume XXII. Edisud, 2000. Pagina 3397.
Working...
X