Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Duits president nodigt koning van Marokko uit

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Duits president nodigt koning van Marokko uit

    Duitse president nodigt de koning van Marokko uit voor een staatsbezoek. Dat wordt een interessant bezoek. Want Duitsland is het land waar alles voor Marokko in de moderne tijd begon: de Berlin Africa Conference van 1884-1885. Tijdens deze conferentie hebben Europese koloniale mogendheden Afrika onderling gedeeld. Marokko werd in drie stukken gehakt: noord, midden en zuid. Het noorden en het zuiden werden aan Spanje toegekend, het midden viel onder Frankrijk. Duitsland was ook in Marokko geïnteresseerd maar werd buiten spel gezet. De Duitsers gingen naar zuidelijke Afrika waar ze tussen 1904 en 1908 een genocide hebben gepleegd.

    De koloniale mogendheden werden uiteindelijk uit Marokko verjaagd. Maar de gevolgen zijn tot op vandaag voelbaar. In Zuid-Marokko claimt Polisario, een marxistische groep ontstaan in 1973, wat men de Westelijke Sahara noemt. De groep wordt door Algerije en door sommige linkse kringen in Europa gesteund. Het verhaal die ze propageren is dat Marokko het gebied in 1975 op de Spanjaarden heeft veroverd ten koste van de oorspronkelijke bewoners. In werkelijkheid hebben de oorspronkelijke bewoners nooit een apart land opgeeist. Ze vochten tegen het kolonialisme als moslims in naam van de sultan.

    Hieronder een foto van Ahmad Al Hiba (1876-1919) met zijn strijdmakkers. Zijn vader werd door de sultan Hassan I als gouverneur in Tindouf, nu in Algerije, aangesteld. Door de oprukkende Franse en Spaanse koloniale legers ging de zoon op zoek naar hulp bij Ait Baamrane, in Souss en veel noordelijker. De foto is in 1912 in de buurt van Tiznit genomen. Hij schreef ook mensen met macht aan zoals te lezen in deze brief uit 1911 aan de gouverneur van Sale in de buurt van Rabat: https://tinyurl.com/4zjj2ys9

    Meer over zijn gewapende strijd staat in deze publicatie uit 2015 door Abdallah Kiker in het Arabisch: “Thawrat al Shaykh Ahmad al Hiba fi Souss (1912-1919). [De revolutie van Cheikh Ahmad Al Hiba in Souss].

    Europese fans van Polisario begaan een fout door niet op geschiedenis te beroepen bij het beoordelen van wat er sinds 1975 in Zuid-Marokko gebeurt. De steun aan separatisme wordt in Marokko geïnterpreteerd als een voortzetting van de koloniale politiek voortkomend uit de Berlin Africa Conference. Het verschil is dat het nu in naam van de mensenrechten gebeurt. Het wordt tijd voor een ander verhaal.


Working...
X