Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Franse studie naar veiligheidsrisico's in Noord Afrika

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Franse studie naar veiligheidsrisico's in Noord Afrika

    “Atlas stratégique de la Méditerranée et du Moyen-Orient” is een Franse studie naar de veiligheidsrisico's in Noord Afrika en in het Midden Oosten. De studie verscheen in maart 2022 en behandelt verschillende landen. Een hoofdstuk gaat over gevolgen van het uiteenvallen van het regime in Algerije. Het leger zal volgens de studie net als in 1992 de macht overnemen en een compromis met de islamisten sluiten. In het ernstigste geval zal het leger waarschijnlijk een conflict zoeken met Marokko als afleidingsmanoeuvre om de toenemende binnenlandse protesten de kop in te drukken:

    “Het Nationale Volksleger (ANP) is het beste uitgeruste leger in Noord Afrika. Maar het is gepolitiseerd aan de top en slecht gemotiveerd aan de basis. Het leger is vooral een instrument in handen van een regime dat aan het einde van zijn latijn is.”

    “Het leger heeft defensieve kwaliteiten maar is opgebouwd volgens een rigide doctrine gebaseerd op het Sovjet model. Dat leidt geen twijfel dat het zich kan bewijzen als het land wordt aangevallen ook al zijn de inspanningen op dit moment gericht op het bestrijden van gewapende opstandelingen en jihadisten.”

    Het regime gebruikt dus het leger om de binnenlandse oppositie te controleren. De onevenredige en exorbitante militaire uitgaven worden verklaard door constant naar het gevaar van de buitenlandse vijanden te verwijzen. Die vijanden zijn Marokko, Israël en Frankrijk. De studie is hier te downloaden: https://tinyurl.com/2p9eh32r
Working...
X