Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Spanje: rechter pleit minister vrij in de zaak Polisario voorman

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Spanje: rechter pleit minister vrij in de zaak Polisario voorman


    Op 18 april 2021 kwam Ibrahim Ghali, de voorman van Polisario, Spanje binnen met een valse naam en een Algerijns diplomatiek paspoort. Dat heeft geleid tot een diplomatieke crisis met Marokko en het ontslag van Arancha González Laya de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken. De voorman kwam het land binnen met een valse naam omdat hij niet herkend wilde worden als gevolg van klachten ingediend tegen hem in Spanje voor misdaden begaan in de jaren 1970 en 1980.

    Het onderzoek naar de toedracht van zijn illegaal bezoek aan Spanje heeft langer dan een jaar geduurd. Het besluit van de rechter in Zaragoza verscheen deze week. De klacht tegen de minister is ingetrokken omdat er geen misdrijf is gepleegd al staat niet te ontkennen dat ze op de hoogte was van de aanwezigheid van Ghali in Spanje en van de voorbereidingen van zijn reis uit Algerije.

    Meer dan een jaar na de zaak Ghali zijn de diplomatieke banden tussen Spanje en Marokko hersteld. Spanje schaarde zich achter het plan van Marokko inzake de Sahara. En Algerije en Polisario zijn sindsdien boos op Spanje. Polisario dreigde deze week met vergelding tegen Spanje en met aanslagen in regio Sahara ten zuiden van Marokko.


    Het besluit van de rechter in Zaragoza verscheen in krant COPE.es: https://tinyurl.com/ytzdn4u4
Working...
X