Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Algerije verbreekt vriendschappelijk verdrag met Spanje

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Algerije verbreekt vriendschappelijk verdrag met Spanje

    Algerije verbreekt het vriendschappelijk verdrag uit 2022 met Spanje als gevolg van de steun afgelopen maart door Madrid aan het plan van Marokko om regio Sahara autonomie te geven. Spanje volgt hiermee landen uit Noord en Zuid Amerika, Afrika, Europa en het Midden Oosten die hun steun hebben uitgesproken. Voormalige kolonisator Spanje verliet het gebied in 1975 maar heeft de Marokkaanse soevereiniteit nooit erkend.

    Spaanse premier Pedro Sanchez reageerde door zijn land gerust te stellen over de energievoorziening. De prijzen van elektriciteit gaan met 15% tot 20% omlaag dankzij een gezamenlijk project met Portugal (video: https://tinyurl.com/yc5r498k ). Decennia lang ontving Spanje goedkoop gas uit Algerije. In ruil daarvoor hield Madrid zich afzijdig in het conflict tussen Marokko en Polisario gesteund door Algerije.

    De Europese Commissie staat achter Spanje. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken noemt het verbreken van het verdrag “zeer zorgelijk”. De Commissie evalueert de gevolgen van de breuk op onderwerpen als regionale veiligheid en samenwerking. De banken in Algerije kregen opdracht geen transacties meer van en naar Spanje te verwerken.

    Spanje lijkt de crisis met Algerije te hebben geanticipeerd. Het land begon eind 2021 met de import van gas uit o.a. Amerika. Uit de cijfers gepubliceerd in maart door krant El Independiente bleek dat Algerije al maanden niet langer de grootste leverancier was: https://tinyurl.com/62k478p8

    De oorzaak van de Spaanse beslissing om Algerije links te laten liggen was de afsluiting door Algerije van de gaspijpleiding Gazoduc dat via Marokko naar Portugal en Spanje liep. Algerije sloot de gaspijp als gevolg van het eenzijdig verkeken in augustus 2021 van alle banden met Marokko.

    Het nu verbroken vriendschappelijk verdrag tussen Algerije en Spanje werd in 2002 ondertekend twee maanden nadat een conflict tussen Spanje en Marokko uitbrak over onbewoonde rotseilanden aan de kust van Marokko. Algerije koos de kant van Spanje.

    Algerije neemt de laatste jaren onbegrijpelijke besluiten. Stokoude en roekeloze militairen beschikken over immense natuurlijke hulpbronnen die ze sinds 1976 afwenden om Marokko te dwarsbomen. Ze gebruiken hierbij de mensenrechten in de Sahara als alibi. Maar het chanteren met gas zal niet werken. De militaire machthebbers weten dat ze niet kunnen overleven zonder buitenlandse investeringen om gas te blijven exporteren. De breuk met Spanje moet daarom worden gezien als een bluf om gezichtsverlies te beperken na de zoveelste diplomatieke nederlaag.

    Voor meer informatie over de rol van gas in de buitenlandse politiek van Algerije zie deze week verschenen boek “Chroniques des années Bouteflika” (2011 - 2019) waarover dit interview met de auteur gaat: https://tinyurl.com/2p8a8we6
Working...
X