Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Weekoverzicht nieuws Marokko (27 juni 02 juli 2022)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Weekoverzicht nieuws Marokko (27 juni 02 juli 2022)

    Een paar berichten van deze week:

    Maritieme verbindingen Europa – Marokko
    Een kaart met maritieme verbindingen tussen Italië, Frankrijk, Spanje en Marokko gemaakt door het Ministerie van Transport. De kaart bevat gegevens over de ferry's, de havens en de frequentie. Er zijn deze zomer 32 schepen beschikbaar. Per dag kunnen 40.500 passagiers en 11.000 voertuigen mee: https://ibb.co/dgSYSQ5

    Duits bedrijf RWE levert gas aan Marokko
    Duitse energiebedrijf RWE gaat via de gaspijplijn Gazoduc aardgas aan Marokko leveren. Dat heeft Energy Intel bekendgemaakt. Gazoduc vervoerde tot oktober 2021 gas uit Algerije en loopt via Marokko naar Spanje en Portugal maar werd door Algerije afgesloten als gevolg van het eenzijdig verbreken in augustus 2021 van diplomatieke banden met Marokko. Artikel in Spaanse krant El Economista.es:
    https://bit.ly/3I8jQDO

    Criminelen achter bestorming Melilla
    Spaanse krant EFE schrijft over de verhoren door de politie van opgepakte Afrikaanse migranten die Melilla op vrijdag 24 juni hebben bestormd. Uit de verhoren blijkt dat de meeste uit Soedan kwamen. Ze kwamen Algerije binnen en werden door mensensmokkelaars geholpen om de grens met Marokko over te steken. De leider van de bende zou een crimineel uit Mali zijn actief in de buurt van Maghnia, Algerije:
    https://bit.ly/3R5uSOo

    4de anti-corona prik voor 60 jarigen
    Het Ministerie van Gezondheid vroeg op vrijdag 1 juli aan alle regionale centra van gezondheidszorg om een 4de prik voor te bereiden voor mensen ouder dan 60 jaar en mensen met aandoeningen die kan leiden tot comorbiditeit. De vierde prik komt zes maanden na de prikken die iedereen heeft gehad. Brief van het Ministerie: https://ibb.co/dBtCjy6

    Ceuta, Melilla en de NAVO top in Madrid
    Volgens krant El Mundo is de Spaanse regering tevreden over het standpunt van de NAVO om “elke centimeter” van het grondgebied van de lidstaten te beschermen zoals staat in het Washington grondvest uit 1949, het jaar van de oprichting van de trans-Atlantische organisatie. Al maanden waren Spaanse conservatieven bezig met een concept om de twee enclaves door de NAVO te laten beschermen. De gewelddadige bestorming van Melilla afgelopen 24 juni gaf ze nieuwe brandstof om aan te dringen. Maar Spanje werd pas in 1982 lid van de NAVO. En het grondvest uit 1949 noemt Melilla en Ceuta niet als Europees grondgebied. Artikel:
    https://bit.ly/3Ibrrll

    30 juni 1969: de bevrijding van Sidi Ifni
    Deze maand is het 53 jaar geleden dat Sidi Ifni werd bevrijd. Deze stad werd voor het eerst in 1496 door Spanje aangevallen. In 1524 werd het terugveroverd. In 1840 werd het opnieuw bezet als gevolg van de overwinning van Spanje in de oorlog van Tetouan. Deze stad gelegen in het zuiden aan de Atlantische Oceaan werd vanaf de jaren 1950 een basis van het bevrijdingsleger ALN en het startpunt van de bevrijding van de rest van het territorium. De strijd eindigde op 6 november 1975 met de bestorming van de Westelijke Sahara die het einde van de aanwezigheid de Spanjaarden in het gebied heeft gemaakt. Artikel op Zamane.ma:
    https://bit.ly/3NHCUKi

    Petitie om moskee in Lissabon te behouden
    Bij archeologische opgravingen in Lissabon zijn resten gevonden van een 12de eeuwse moskee uit de tijd van de Almohaden. Een specialist zei dat de moskee dezelfde bouwstijl had als de Koutoubiya in Marrakech. De gemeente gaf toestemming delen van de gevonden moskee af te breken om plaats te maken voor andere projecten. Lokale liefhebbers van geschiedenis hebben een petitie gestart:
    https://bit.ly/3NFiuBQ

    Futsal: nationale ploeg naar 9de plaats
    Na de verovering van de Arab Cup 2022, de belangrijkste toernooi in het Midden Oosten, is de nationale futsalploeg naar de negende plaats gestegen op de FIFA ranglijst. Opvallend is dat de ploeg bijna uitsluitend uit amateurspelers bestaat die in Marokko spelen. Een video van de geëmotioneerde trainer. Hij vertelt over de moeilijke jaren en de marginalisatie van futsal in Marokko:
    https://bit.ly/3yBmuyQ

    Beelden nieuwe kabelbaan Agadir
    Een nieuwe kabelbaal gaat deze zomer open voor het publiek. Het verbindt de stad Agadir ter hoogte van de haven met de hoger gelegen Agadir Oufella boven op de berg waar oude wijken van voor de aardbeving van 1960 lagen. De nieuwe kabelbaan maakt het mogelijk om snel de top te bereiken voor een mooi uitzicht op de baai en op de hele stad:
    https://bit.ly/3AkqTaR

    Maatregelen tegen verspilling water
    Komende zomermaanden zal er weinig water beschikbaar zijn in vooral droge gebieden zoals het zuiden. In sommige steden en dorpen komt er een aantal uren per dag geen drinkwater uit de kraan. De overheid is per 1 juli een campagne begonnen om mensen bewust te maken van het verspillen van water. Er is een commissie in het leven geroepen om het beleid inzake watervoorzieningen te ondersteunen. Bericht op website van het Ministerie van Infrastructuur en Water:
    https://bit.ly/3NF7Bjx

    water-bezuinigen.jpg
Working...
X