Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Spaanse analyse van de militaire parade Algerije

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Spaanse analyse van de militaire parade Algerije

    Spaanse krant El Mundo analyseert de militaire parade in Algerije van afgelopen 05 juli 2022. Een vergelijkbare parade is niet eerder gezien sinds de jaren 1980. Het zittende regime geeft hiermee twee signalen af.

    Het eerste is bedoeld om de buren te laten weten dat het leger is voorbereid. Het beschikt over de meest geavanceerde wapens uit China en Rusland. Met de buren wordt Marokko en Spanje bedoeld. Het regime heeft in augustus 2021 alle banden met Marokko verbroken. En met Spanje zijn ook alle banden in maart 2022 verbroken. In beide gevallen is de kwestie van de Westelijke Sahara de oorzaak van de diplomatieke breuk. Daarnaast spelen de oorlog in de Sahel en de burgeroorlog in Libië een rol. Beide grenzen aan Algerije.

    Het tweede is gericht aan de Hirak, de protestbeweging die in 2019 de val van president Abdelaziz Bouteflika (1937-2021) heeft veroorzaakt. Als gebaar van verzoening bereidt het Algerijnse parlement een wet voor om amnestie te verlenen aan 266 politieke gevangenen die in de kerkers van het regime vastzitten. Met een grote parade willen de machthebbers laten zien dat het volk als een man achter het militaire regime staat. Een regering gekozen door het volk zoals Hirak wil is voorlopig niet aan de orde.

    De analyse van El Mundo: https://bit.ly/3nGqQhR

    Minder aandacht in dit artikel werd besteed aan de lijst prominente buitenlandse gasten op de parade. Behalve de president van Niger en die van Tunesië waren er vrijwel geen staatshoofden maar diplomaten en leiders van paramilitaire organisaties zoals de Palestijnse Hamas, PLO en Polisario. Dat wil zeggen dat het regime internationaal is geïsoleerd omdat het de veiligheid van regio in gevaar brengt!
Working...
X