Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Update: Islamitische geleerde over grenzen Marokko – Algerije

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Update: Islamitische geleerde over grenzen Marokko – Algerije

    Update: 28 augustus 2022
    Ahmed Raissouni, de voorzitter van de Internationale Unie van Moslim Geleerden (IUMS), heeft op 28 augustus in een brief zijn ontslag ingediend bij de Internationale Unie van Moslim Geleerde (IUMS), een organisatie gevestigd in Qatar. In een korte brief schrijft hij dat zijn persoonlijke mening belangrijk is. Hij staat achter zijn uitspraken gedaan op 17 augustus over Mauritanië en over de grenzen tussen Marokko en Algerije, zie artikel onderaan. Zijn ontslagbrief is in Doha, Qatar, ondertekend:
    https://ibb.co/0m0WgYR


    Update: 17 augustus 2022
    Ahmed Raissouni, de voorzitter van de Internationale Unie van Moslim Geleerden (IUMS), gevestigd in Qatar, heeft in een interview met Marokkaanse media de erkenning door Marokko van Mauritanië als een “vergissing” genoemd. Mauritanië is sinds 1960 onafhankelijk en wordt sinds 1969 door Marokko erkend:

    "Ik ben een aanhanger van Allal El Fassi (1910-1974), de voormalige secretaris-generaal van de Istiqlal-partij. Marokko moet zijn historische grenzen herstellen. Vóór de Europese kolonisatie was Mauritanië een integraal onderdeel van Marokko”, zei hij: https://bit.ly/3wyGPnh

    Raissouni herhaalt de opmerkingen over de zuiderburen gemaakt in december 2016 door Hamid Chabat, een lid van Istiklal-partij. De koning werd genoodzaakt Abdelilah Benkirane, het voormalige regeringshoofd, en Nasser Bourita, de vervangende minister van Buitenlandse Zaken, naar Mauritanië te sturen om excuses aan te bieden. Lokale media in dat land hebben deze week op de nieuwe uitspraken van Raissouni gereageerd: https://bit.ly/3A5BowM

    In zijn interview verklaarde de geestelijke verder dat hij, zijn collegae geleerden en hun aanhangers bereid zijn om een mars te organiseren richting Tindouf: "Marokkaanse ulema's en predikers zijn klaar om naar Tindouf in Algerije te marcheren, op voorwaarde dat de koning dat vraagt". Tindouf ligt in het zuidwesten van Algerije maar was tot de jaren 1930 Marokkaans.

    De uitspraken van Raissouni hebben een reactie uitgelokt van de International Unie van Moslim Geleerden (IUMS) waar hij sinds 2018 voorzitter van is: “Hij heeft het recht om zijn persoonlijke mening te uiten met volledig respect en waardering voor hem en anderen. Maar dit is niet de mening van de Unie”, verklaarde de organisatie in een persbericht gepubliceerd op maandag 15 augustus: https://bit.ly/3SUo3QB

    De uitspraken van de geleerde vragen om toelichting. De eerste is dat Marokko de onafhankelijkheid van Mauritanië sinds 1969 erkent. De grenzen tussen beide landen zijn met wederzijdse goedkeuring getraceerd en vastgelegd. Raissouni is aanhanger van een partij die het daar niet mee eens was. Maar het dossier is gesloten. Raissouni en zijn Istiklal-partij moeten ermee leren leven.

    De tweede is dat de bemoeienis van de islamisten met de staatsgrenzen te laat komt. Islamitische organisaties waar Raissouni lid van is hebben zich nooit solidair verklaard met Mariko tijdens de Sahara oorlog na het vertrek van Spanje in 1975. Marokkanen hebben hun land op eigen kracht terugveroverd op Europees kolonialisme.

    Sterker, dit soort organisaties spoorden decennia lang Marokkanen aan om namens de Oemma te gaan vechten in Afghanistan, Bosnië, Kashmir, Palestina en laatst nog voor de IS. Maar er is nooit een verklaring of fatwa geweest van enige islamitische organisatie om de levende doden van Tindouf te bevrijden, om nog maar te zwijgen over Ceuta, Melilla of de oostelijke provincies van Marokko geamputeerd door de Franse kolonisten en aan Algerije toegevoegd.

    Kortom bovenstaande wil natuurlijk niet zeggen dat Raissouni slechte bedoelingen heeft. Hij zit er alleen naast als het gaat om Mauritanië. Maar zijn uitspraken over Tindouf kunnen wel tot meer debat leiden over het opnieuw traceren van de geërfde koloniale grenzen. Video van een tv debat in Algerije hierover: https://bit.ly/3C9eiIt
Working...
X