Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Artikel: Hoe Tunesië afhankelijk werd van Algerije

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Artikel: Hoe Tunesië afhankelijk werd van Algerije

    Update: zondag 05 november 2023

    Een tweet van Othman Jerandi, minister van Buitenlandse Zaken van Tunesië, gepubliceerd op 21 september 2021, een maand voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over de toekomst van Sahara ten zuiden van Marokko:

    “Altijd een plezier om de minister van Buitenlandse Zaken Lamamra (Algerije) op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties te ontmoeten. Als kenners van zaken hebben wij snel de belangrijkste kwesties op de agenda van de sessie doorgenomen door onze gezamenlijke gereedschapskist te gebruiken. Wij hebben onze standpunten op elkaar afgestemd.”. Zie de oorspronkelijke tekst op de afbeelding onderdaan dit artikel.

    Op 29 oktober 2021, een maand na de tweet, stemde Tunesië op de Algemene Vergadering van de VN Veiligheidsraad niet op het autonomieplan van Marokko. Tunesië was tijdelijk gekozen om namens de Afrikaanse landen te stemmen. 13 van de 15 leden van de Veiligheidsraad hebben wel op het plan gestemd:
    https://tinyurl.com/yjvfu89h

    De betrekkingen tussen Marokko en Tunesië zijn sindsdien bekoeld. Ze worden nog verder op de proef gesteld toen afgelopen 26 augustus 2022 president Kais Saied Polisario voorman Ibrahim Ghali als een staatshoofd ontving op de Afrika – Japan bijeenkomst (TICAD). De ontvangst ging tegen de wens in van Japan zoals in deze brief van de diplomatieke missie is te lezen gedeeld op 19 augustus met het organiserende land Tunesië. Japan erkent SADR niet en wil haar vertegenwoordigers niet ontvangen: https://tinyurl.com/2uwvp2ks

    De onbegrijpelijke draai van Tunesië heeft twee oorzaken. De eerste in de wrok tegen Marokko. De tweede is de druk van Algerije. Tunesiërs verwijten Marokko te hebben geprofiteerd van de politieke chaos na de Arabische lente van 2011 om buitenlandse en Tunesische bedrijven uit Tunesië weg te kapen. De media in dat land publiceren geregeld artikelen met anti-Marokko sentimenten. Voormalig Tunesisch diplomaat Elyes Kasri verwoordt in augustus 2021 de wrok van zijn land in een artikel waarin hij Marokko beschuldigt van het destabiliseren van de regio:
    https://tinyurl.com/mr54s7ns

    De ontvangst van Polisario voorman afgelopen augustus in Tunesië wordt in Marokko gezien als een officiële erkenning van SADR. Dat is een wijziging in het Tunesische standpunt gebaseerd op het principe van neutraliteit in regionale conflicten. De erkenning is het resultaat van de toenadering van Tunesië en Algerije zoals de tweet van de minister onderaan bevestigt. Een analyse op Le Monde.fr van donderdag 15 september 2022 beschrijft hoe een fragiel Tunesië met een leeg schatkist langzaam afhankelijk wordt van de financiële steun uit Algerije. De aanhoudende politieke en economische chaos heeft het land op de rand van de afgrond gebracht. Het militaire regime in Algiers profiteert hiervan om eigen regionale agenda te pushen: https://ibb.co/WDLvqPs

    vn-tunesie-dz-september-2021.png
    Bijlagen
Working...
X