Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Uit de archieven: over de samenzwering van 1963

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Uit de archieven: over de samenzwering van 1963

    Marokko was in 1963 bezig met het organiseren van verkiezingen voor een nieuw parlement. Tijdens de voorbereidingen waren er tekenen dan de UNFP partij (een afkorting voor Union Nationale des Forces Populaires, een partij die niet meer bestaat) de verkiezingen ging winnen. De partij onder leiding van de charismatische Mehdi Ben Barka (1920-1965) stond radicale veranderingen voor die niet gunstig zouden uitpakken voor het regime van Hassan II.

    In opdracht van de koning heeft de politieke politie Cab 1 een samenzwering bedacht om de partij te beschuldigen van het streven naar de omverwerping van de monarchie. Er werd een lijst opgesteld van vijfhonderd leden die opgepakt moesten worden. De lijst werd uiteindelijk uitgebreid naar vijfduizend.
    Cab 1 (actief tussen 1960 en 1973) begon een landelijk klopjacht op activisten en aanhangers van de partij. Er waren er zoveel dat de politie plaats tekort kwam om de opgepakte mensen onder te brengen.

    In regio Souss werden honderden uit Agadir, Taroudant en Tiznit opgepakt en in een fabriek in Anza ten noorden van Agadir opgesloten. Velen waren de volgende dag dood aangetroffen als gevolg van verstikking. Ze werden in geheime detentiecentra begraven. Zij die het hebben overleefd werden naar Casablanca en Rabat vervoerd voor verhoor. Mensen die de martelingen niet hebben overleefd werden uit kliffen tussen Oualidia en El Jadida in de oceaan gegooid nadat de beulen eerst hun voeten hebben verzwaard. Velen waren geen activisten van de UNFP maar toevallige voorbijgangers op de verkeerde plek.

    Bovenstaande is te horen in een video van Ahmad Boukhari (1938). Hij is een voormalig geheim agent van Cab 1. Hij is op dit moment bezig met het publiceren van zijn memoires op Internet. Hij heeft al eerder in 2002 het boek “Le secret” gepubliceerd over de dood van Mehdi Ben Barka. Op het moment van dit schrijven heeft hij 53 video’s van elk een uur gepubliceerd waar hij een gedetailleerd verslag maakt van wat er tussen 1960 en 1990 is gebeurd. Veel van wat hij vertelt is grotendeels onbekend bij het publiek. Toen zijn eerste publicatie verscheen vroeg journalist Ali Amar de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Driss Basri (1938-2007) onder het regime van Hassan II naar de echtheid van de feiten. De minister heeft het nooit ontkend.

    De golf van arrestaties in 1963 in regio Souss is te horen in aflevering 50 verschenen op 16 september 2022 vanaf minuut 39:00:
    https://tinyurl.com/yv8mxzfk
Working...
X