Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

OCP reserveert vier miljoen ton kunstmest voor Afrika

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • OCP reserveert vier miljoen ton kunstmest voor Afrika

    Fosfaatgigant OCP heeft vandaag aangekondigd vier miljoen ton kunstmest te reserveren om landbouwproductiviteit in Afrika te helpen. Er is veel vraag naar kunstmest als gevolg van voedseltekort door de oorlog in Oekraïne. Kunstmest wordt van fosfaat gemaakt waar Marokko 70% van de wereldvoorraad heeft. OCP is een mijnbouwbedrijf opgericht in 1920 en is op dit moment marktleider. Persbericht van OCP in de bijlage.

    Het bericht van de OCP komt in dezelfde week waarin de Franse Association de Producteurs des Tomates et Concombres een hetze organiseert tegen de Marokkaanse tomaten. De reden is dat de groente uit “bezet gebied” in regio Sahara zou komen:

    “De vereniging "Tomates et Cucumbers de France" onderschrijft dat een groot deel van de cherrytomaten met het label "Marokko" wordt geproduceerd in de regio Dakhla, in de Westelijke Sahara. Dit gebied met een betwiste internationale status is opgenomen in de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Marokko, terwijl de lokale bevolking geen toestemming heeft kunnen geven. Tot op heden zijn Franse consumenten niet in staat om de exacte oorsprong te weten van deze producten met het label Origin Maroc”. Het bericht van de Franse vereniging staat hier: https://tinyurl.com/3fdpx2su

    De Fransen kopen al decennia groente en fruit uit regio Sahara gekweekt door lokale boeren. Hun economische, juridische en politieke legitimiteit is gebaseerd op de uitslag van de verkiezingen zoals die van september 2021. Alle kamers van handel, landbouw en visserij in regio Sahara zijn bemand door gekozen volksvertegenwoordigers. Vijfduizend waarnemers uit binnen- en buitenland kunnen dat bevestigen. Dat kan Polisario niet zeggen, een gewapende extreemlinkse groep gevestigd in Algerije die sinds 1976 het gebied claimt maar nog nooit verkiezingen heeft gehouden.

    De oorzaak van de hetze moet worden gezocht in de nieuwe koers die Marokko vaart. De toenadering met Israël, Amerika, Afrika en Azië dreigt de Fransen irrelevant te maken. De hoge hogesnelheidstrein Marrakech – Agadir gaat naar een Aziatisch bedrijf. En de meest geavanceerde wapens komen niet meer uitsluitend uit Frankrijk. Daarnaast maakt de Algerijnse lobby sinds de Amerikaanse erkenning in 2020 van de Marokkaanse Sahara stampij in landen waar het enig invloed heeft zoals Frankrijk.
    Bijlagen
Working...
X