Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

De Grote Moskee van Parijs bestaat 100 jaar

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • De Grote Moskee van Parijs bestaat 100 jaar

    Een Frans-Algerijns ceremonie is op dinsdag 19 oktober 2022 gepland om het honderdjarige bestaan van de Grote Moskee van Parijs te vieren. Emmanuel Macron is aanwezig samen met zijn gasten uit Algerije. De Marokkanen die de moskee hebben gebouwd zijn er niet. De Moskee was een Marokkaans project gebouwd tussen 1924 en 1926 ten bate van soldaten uit moslim landen die in de Eerste Wereldoorlog in Europa hebben meegevochten. Maar de oudste plannen om een moskee in Frankrijk te bouwen gaan terug tot de 18de eeuw toen Frankrijk en Marokko een verdrag hebben ondertekend om gelovigen uit beide landen de mogelijkheid te bieden eigen religie te beoefenen als ze op bezoek zijn. Dit artikel geeft een overzicht van de initiatieven vanaf 1767: https://tinyurl.com/2zsz8hfy

    Om het bestaan van de Moskee te vieren kiest Macron dus voor de Algerijnen en heeft daar een paar redenen voor. Frankrijk komt gas tekort om de winter door te komen. Daarnaast is het Franse koloniale verleden in Algerije nog niet verwerkt. De Moskee gebruiken om toenadering te zoeken kan een begin zijn. Ten slotte valt de nieuwe internationale koers die Marokko vaart niet in de smaak van de Fransen. Voor Marokko is niet Frankrijk maar Israël en Amerika de belangrijkste bondgenoten geworden.

    Een artikel over de ceremonie in de krant Causeur.fr: https://tinyurl.com/3mvjb72c


    Foto: de opening van de Moskee in 1926 in aanwezigheid van Franse hoge officieren en de toenmalige Sultan Moulay Youssef.

    grote-moskee-parijs-1926.jpg
Working...
X