Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Weekoverzicht nieuws Marokko 27 februari 05 maart 2023

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Weekoverzicht nieuws Marokko 27 februari 05 maart 2023

    Een paar berichten van deze week:

    Tyco Electronics opent nieuwe fabriek
    Terwijl de anti-Marokko campagne in de Franse media aanhoudt gebeurde er het volgende in dezelfde week: de Amerikaanse Tyco Electronics verhuist van Frankrijk naar Marokko. De nieuwe fabriek komt in Tanger en zal tussen 2.000 en 3.000 banen opleveren. De Franse werknemers zijn boos: https://tinyurl.com/2s3bfnrw Daarnaast is de baas van de FBI op werkbezoek in Marokko om de nieuwste infrastructuur van de veiligheidsdiensten te inspecteren. Het bezoek ging gepaard met de verschijning van het jaarlijkse “Country Report on Terrorism 2021” waarin Marokko wordt genoemd. Beide landen stemmen hun expertise op elkaar af in een roerige regio waar Iraanse drones zijn waargenomen.

    Europese Unie versterkt samenwerking
    Oliver Varhelyi, de EU Commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen is deze week op bezoek in Marokko voor gesprekken over verdere samenwerking: “Ik kom met een ambitieus pakket die we tot 2027 gaan investeren. We gaan projecten ondersteunen op het gebied van energie, transport, waterbeheer, landbouw en de versterking van midden en kleine bedrijven.” Volledig persbericht: https://tinyurl.com/5963hejp Het bezoek van de commissaris komt een paar weken na de anti-Marokko tamtam over mensenrechten en persvrijheid veroorzaakt in het Europees Parlement door naaste medewerkers van Franse president Macron. De verdere samenwerking met de EU is een teken dat de kritiek op Marokko niet serieus wordt genomen in Brussel.

    Archieven Mohamed Arkoun (1928-2010)
    De Nationale Bibliotheek van Marokko krijgt de archieven van islamoloog Mohamed Arkoun. Dat heeft zijn familie deze week bekend gemaakt. Arkoun is in Algerije geboren en was docent in o.a. Frankrijk, Marokko en Nederland. Hij specialiseerde zich in theologie en filosofie waar hij tientallen boeken over heeft gepubliceerd. Zijn archieven in Frankrijk bevatten circa 8.000 boeken en 7.000 tijdschriften. Foto: https://ibb.co/Kq6ztH7 Bron: Ministerie van Cultuur Marokko.

    Workshops online kindermisbruik in Agadir
    De VN werkgroep Drugs en Criminaliteit heeft deze week vijf workshops in Agadir georganiseerd over online misbruik van kinderen in Marokko. De workshops zijn bedoeld voor onderzoeksrechters en organisaties die met kinderen werken. Ze kregen les in de nieuwste digitale technieken om misbruik van kinderen op Internet te detecteren. Foto via @UN_Cyber: https://ibb.co/KXhBhYv

    Herdenking aardbeving Agadir 1960
    In de Israëlische stad Ashdod is deze week een herdenking gehouden voor de doden en vermisten van de aardbeving 1960 in Agadir. Onder de slachtoffers waren ook Joodse bewoners van de stad wiens familieleden na de aardbeving naar Israël zijn geïmmigreerd. Onderaan een foto van een herdenkingsmonument in Ashdod: https://ibb.co/r5MhLV0

    10de editie Women and Science
    De 10de editie van de wetenschappelijke bijeenkomst Women & Science werd deze week in Marokko gevierd met de aanwezigheid van studenten en jonge wetenschappers uit de Silicon Valley. De bijeenkomst wordt jaarlijks gevierd om vrouwen te stimuleren een wetenschappelijke carrière te kiezen. De beste studenten maken kans om hun studie in een academische instelling in Amerika te vervolgen. Foto onderaan via de Amerikaanse ambassade:

    us-women-science-2023.jpg
Working...
X