Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Interview leider Al-Qaeda in Noord Afrika

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Interview leider Al-Qaeda in Noord Afrika

    Een journalist werkzaam voor France 24 is na een jaar erin geslaagd antwoord te krijgen op vragen gesteld aan de leider van Al Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQMI). Maghreb betekent hier Noord Afrika. De leider van Algerijnse afkomst schuilt waarschijnlijk in de grote Sahara of in Algerije. De journalist denkt dat de antwoorden authentiek zijn.

    De leider is de woordvoerder van een gewapende groep ontstaan na de Algerijnse burgeroorlog tussen 1992 en 2001. Uit de antwoorden blijkt dat AQMI niet langer gelooft in de Hirak, een volksprotest begonnen in 2019 dat een einde maakte aan het regime van Abdelaziz Bouteflika (1937-2021). Na twee jaar corona en een ongekende repressie is er bijna niets meer van over.

    Een ander antwoord ging over de strijd tegen de Fransen in de Sahel. De islamitische groep bevestigt het bestaan van militaire operaties tegen Franse belangen in verschillende landen maar niet in Frankrijk zelf. Een dilemma is dat AQMI aan de ene kant de Fransen vraagt hun regering onder druk te zetten om een einde te maken aan de militaire aanwezigheid in de Sahel. Maar aan de andere kant blijft de groep Franse burgers, journalisten en ngo medewerkers bedreigen en ontvoeren.

    Uit de antwoorden blijkt verder dat AQMI de recente terugtrekking van de Franse militairen uit Mali als een overwinning ziet. De Fransen zijn inmiddels door de Russische Wagner vervangen. Deze werd door de nieuwe machthebbers in Mali uitgenodigd om het leger te hervormen. AQMI vergelijkt de aanwezigheid van zowel de Fransen als de Russen met een nieuwe vorm van kolonialisme. Dat is een reden waarom de groep de gewapende strijd naar aangrenzende landen in het zuiden van Mali heeft uitgebreid. De groep probeert nu de sympathie van de lokale bevolking te winnen in een regio waar de centrale overheden nauwelijks in staat zijn in de primaire behoeftes van de mensen te voorzien.

    Het interview gepubliceerd deze week op France 24: https://tinyurl.com/y8jab8pd
Working...
X