Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Marokko en de verzoening tussen Iran en Saoedi Arabië

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Marokko en de verzoening tussen Iran en Saoedi Arabië

    Na acht jaar oorlog, 400.000 doden en twee jaar onderhandelingen zijn de Saoediërs weg uit Jemen. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen en van Iran op 6 april na bemiddeling van China aangekondigd. Saoediërs zijn Jemen binnen gevallen om Iraans invloed in te perken. De rivaliteit stamt uit een ver verleden en heeft te maken met de geschiedenis van de twee onverzoenlijke stromingen binnen de islam: soenna en sji’a.

    De hervatting van de diplomatieke banden tussen beide landen is een kleine stap naar vrede in de regio. Maar er zijn nog meer problemen. Landen als Algerije willen Syrië terug in de Arabische Liga. Anderen zoals Marokko willen dat niet omdat het regime Polisario steunt. Saoedi-Arabië en Iran hebben daar geen bewaar tegen. Marokko heeft in Jemen aan de kant van de Saoediërs gevochten maar lijkt er nu alleen voor te staan. Sterker, Hezbollah en Polisario werken samen onder toezicht van Algerije. De problemen aan de oostgrens van Marokko worden groter dan ze al waren.

    De verzoening tussen Iran en Saoedi-Arabië betekent tevens nog niet dat politiek en religieus geweld uit de regio zal verdwijnen. Beide landen zijn de grootste geldschieters van extremisme. Een ongewenst export waartegen Marokko al jaren een voor het publiek onzichtbare oorlog vecht. De gevangenissen zijn vol IS types. Geregeld worden er nieuwe terreurcellen ontmanteld. Het land moet zich nu ook voorbereiden op de dreiging aan de eigen grenzen door sji’a raketten
    ​​.

    Meer weten over de export van islamitisch revolutionair geweld in de wereld is te lezen in The Caliph and the Imam, een publicatie uit maart 2023. Een door de redactie gemaakt Nederlandse vertaling is beschikbaar als PDF in de bijlage.
    Bijlagen
Working...
X