Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Inmenging Algerije met interne politiek Spanje

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Inmenging Algerije met interne politiek Spanje

    Spaanse minister van Buitenlandse Zaken wil dat Algerije stopt met inmenging in de interne aangelegenheden van zijn land. Dat zegt hij in een interview op zondag 23 april 2023 met dagblad El Espanol.

    Vorig jaar nog zei Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune dat Spanje een onvriendelijk gebaar heeft gedaan jegens Algerije. Aanleiding was de erkenning in maart 2022 door Spanje van de soevereiniteit van Marokko
    over de Westelijke Sahara. Algerije beëindigde eenzijdig het vriendschapsverdrag met Spanje en sloot het land af voor Spaanse exporteurs.

    De Algerijnse inmenging in de interne aangelegenheden van Spanje is niet nieuw en heeft weinig met de steun van de regering van Pedro Sanchez aan het Marokkaanse autonomieplan in de Sahara. Inmenging in de binnenlandse politiek van de buren is een constante van het buitenlands beleid van Algerije sinds de jaren 1960.

    In zijn obsessie om directe toegang te hebben tot de Atlantische Oceaan adopteerde Algerije in 1964 de Beweging voor Zelfbeschikking en Onafhankelijkheid van de Canarische Eilanden (MPAIAC). De beweging werd in Algiers door Antonio Cubillo (1930-2012) opgericht. Dankzij steun van de Algerijnse diplomatie werd de separatistische beweging in 1968 door de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) erkend als vertegenwoordiger van de bevolking van de Canarische Eilanden.

    Algerije had ook de militaire tak van de MPAIAC, het gewapende Fuerzas Armadas Guanches (FAG), opgeleid. In 1976 lanceerde de beweging de gewapende strijd tegen Spanje door in 1977 een terreuraanslag te plegen op een winkel in Las Palmas en op de luchthaven van Tenerife. In 1976 werd de paramilitaire Polisario door Algerije erkend. Als gevolg hiervan raakte de MPAIAC in vergetelheid. Oprichter Antonio Cubillo werd in 1985 gedwongen terug te keren naar Spanje na 20 jaar ballingschap in Algerije. Sindsdien is de separatistische beweging van het toneel verdwenen.

    Naast financiële en diplomatieke steun aan de MPAIAC was Algerije gastheer van de Baskische terreurorganisatie ETA die de onafhankelijkheid van Baskenland claimt. De Algerijnse hoofdstad had ook gediend als toneel voor interne afrekeningen tussen de gematigde vleugel van de ETA die voorstander was van een dialoog met Madrid en de radicalen die een gewapende strijd willen. Dat heeft geleid tot de verdachte dood in 1987 in Algiers van de ETA leider Rxomin Iturb.

    ETA heeft verschillende terreuraanslagen gepleegd zoals in Barcelona in juni 1987 waarbij 23 slachtoffers vielen in een supermarkt of die van Zaragoza in december van hetzelfde jaar waarbij 11 mensen om het leven kwamen onder wie vijf meisjes van 4 tot 7 jaar oud. De aanslagen waren echter geen reden voor Algerije om de activiteiten van ETA in het land te beëindigen. De uitzetting van de terroristen werd pas in 1989 aangekondigd toen er een wapenstilstand tussen ETA en Spanje van de grond kwam.

    Dit artikel verscheen eerder op de nieuwssite www.yabiladi.com
Working...
X