Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Over het nieuwe Saoedische leiderschap in de regio

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Over het nieuwe Saoedische leiderschap in de regio

    Na de Arabische top van vrijdag 19 mei vraagt menigeen zich af wat de gevolgen zullen zijn op Marokko bij een nieuw Saoedisch leiderschap in de regio. Een fragment uit een interview met schrijver Rachid Achaci dit weekend op Maroc Hebdo:

    "Hoewel Marokko niet direct betrokken is bij de politieke ontwikkelingen in het Midden Oosten kan een verandering van leiderschap in de tegio gevolgen hebben op Marokko. Wat voor gevolgen zullen dat zijn?

    Wat het Iraanse dossier betreft moet Marokko garanties krijgen om in de voetsporen van Saoedi-Arabië te blijven. We moeten een "pakket" voorstellen, aangezien alle dossiers direct of indirect verbonden zijn. Een hervatting van de betrekkingen met Iran en met Syrië moet dus gepaard gaan met een duidelijke neutraliteit van Iran en een terugkeer naar de positie van 2001 voor Syrië, namelijk het intrekken van de erkenning van de "rasd".

    Dat impliceert dat een grotere Saoedische betrokkenheid bij het dossier van de Sahara van belang is voor de stabiliteit in Noord Afrika. Een dergelijke ambitie van geopolitieke consolidatie kan daarom niet worden verwezenlijkt zonder directe diplomatieke bemiddeling van Riyad. Een actieve maar pragmatische bemiddeling is gunstig voor Marokko."

    Compleet interview: https://tinyurl.com/mr22s6vz
Working...
X