Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Weekoverzicht nieuws Marokko 05 - 11 juni 2023

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Weekoverzicht nieuws Marokko 05 - 11 juni 2023

    Een paar berichten van deze week:

    Verslag Gitex Afrika 2023
    Gitex Afrika, het grootste all-inclusive Tech evenement van Afrika, werd tussen 31 mei en 01 juni 2023 in Marrakech gehouden. Tech bedrijven, overheden, start-ups, programmeurs, investeerders en de academische wereld kwamen bijeen om samen met jonge ondernemers aan oplossingen te werken voor de toekomst. Een selectie van opkomende technologieën zoals fintech, e-commerce, cloud, AI, telecom en cybersecurity kregen aandacht tijdens het driedaagse jaarlijkse evenement. Een videoverslag van school 1337: https://tinyurl.com/pw7snh5k

    Elbit Systems naar Marokko
    Elbit Systems, een Israëlisch bedrijf gespecialiseerd in defensiesystemen, is van plan twee vestigingen in Marokko te openen. Dat heeft Shai Cohen, hoofd van het Israëlische verbindingsbureau in Rabat op dinsdag 6 juni in de media gezegd. Eerder in 2023 kreeg de luchtmacht een Puls raketlanceersysteem van hetzelfde bedrijf. De levering ging gepaard met het officiële bezoek op dinsdag 21 februari 2023 van de baas van de Israëlische luchtmacht. De aankoop van de wapens en de opening van de vestigingen in Marokko maakt deel uit van een militaire samenwerking tussen beide landen. De twee Elbit vestigingen komen waarschijnlijk in de buurt van Casablanca.

    Handelsakkoord EU – Marokko
    «De Marokkaanse visgrond is dit jaar niet erg winstgevend. De kosten om daar te gaan vissen zijn vermenigvuldigd en, zoals we weten, zijn er veel factoren die van invloed zijn op de overvloed aan hulpbronnen die we allemaal willen en die bij op dit moment onbereikbaar zijn." Zo reageerde Tomás Pacheco, voorzitter van de vereniging van vissers (Abempe). Naar schatting zijn 500 families uit Andalusië afhankelijk van visgronden in Marokko dat in onderhandeling is met de EU voor een nieuw contract per 17 juli. Meer op krant La Razon.

    Amir Ohana op werkbezoek
    Amir Ohana, de voorzitter van het Israëlische parlement (Knesset) is deze week op werkbezoek. Dat valt samen met de aankondiging van de opening van twee vestigingen door Elbit Systems. Het bedrijf is de leverancier van hoogwaardige militaire technologie die op dit moment wordt getest tijdens het Africa Lion 2023 in het zuiden van het land en waaraan Israëlische militairen samen met 18 landen deelnemen. Ohana hield een toespraak in het Marokkaans waar hij de steun van zijn land uitspreekt in de Sahara kwestie:
    https://tinyurl.com/5atmtysj Zijn ouders komen uit Marokko waar hij al eerder in november 2022 op een bijeenkomst was: https://tinyurl.com/4hn8dv7x In krant L’Opinion vertelde hij over de politieke participatie van de Marokkaanse gemeenschap in Israël: “Mijn voorspelling is dat het volgende Israëlisch kabinet meer gekozen volksvertegenwoordigers heeft van Marokkaanse afkomst dan de vorige.” Zijn voorspelling kwam uit. Hij werd tot voorzitter van de Knesset gekozen in een kabinet met de meeste ministers van Marokkaans afkomst ooit: https://tinyurl.com/mt5suu4w Marokkaanse joden zijn hun land van herkomst niet vergeten ondanks hun succes in Israël.

    Boek over religie in Marokko
    Georges Spilman (1899-1980) was een Franse officier die in Marokko heeft gediend. Tijdens zijn carrière kwam hij in aanraking met religieuze broederschappen die hij in zijn boek “Esquisse d'histoire religieuse du Maroc: les zaouias et les confréries marocaines” heeft beschreven. Het boek kwam in 1945 uit en was jarenlang een referentie over het religieuze leven in Marokko. De eerste vertaling gemaakt door onderzoekers van de Universiteit Agadir is deze week in de boekenbeurs van Rabat gepresenteerd.

    Visa For Music wint prijs
    Visa For Music heeft op 19 mei de Copyright Friendly Label-prijs gewonnen, een internationale prijs voor culturele ondernemers die auteursrechten van artiesten respecteren en ondersteunen. De prijs wordt uitgereikt door het Ministerie van Jeugd, Cultuur en Communicatie, het Marokkaanse Auteursrechtbureau, CISAC, UCLG Africa en MOCA, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van auteursverenigingen en componisten, culturele programmeurs en kunstenaars uit binnen- en buitenland. Visa For Music is opgericht door Brahim El Mezned uit Agadir en was de organisator van een paar succesvolle internationale festivals. Meer op de website van Music in Africa.

    Een anonieme held uit Tindouf
    Zijn naam is Mokhtar Jakni (المختار الجكني). Hij moest ongeveer 15 jaar oud zijn geweest toen de Fransen hem in 1956 in Tindouf arresteerden op beschuldiging van het hijsen van de Marokkaanse vlag op een gebouw om de terugkeer te vieren van koning Mohamed V (1909-1961) uit de ballingschap. Tindouf werd toen net geannexeerd. Hij zou bijna twee jaar vast zitten in Elharache gevangenis in Algerije. Na zijn vrijlating werd hij het land uitgezet. In 1958 ging hij naar Taroudant om zijn school af te maken. Hij heeft daarna een master in Marrakech en in Tetouan behaald. Hij werkte tot zijn pensioen in 2002 voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij overleed afgelopen woensdag 10 mei en mag zich waarschijnlijk de jongste politieke gevangen in de koloniale tijd noemen. Deze korte biografie is gebaseerd op gegevens meegedeeld door zijn vriend onderzoeker Elmahdi Saidi van de Universiteit van Agadir.
Working...
X