Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

VN vredesmacht MINUSMA weg uit Noord Mali

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • VN vredesmacht MINUSMA weg uit Noord Mali

    De VN vredesmacht MINUSMA heeft Noord Mali verlaten voor het einde van de afgesproken datum van 15 augustus 2023: https://tinyurl.com/a6bhp6m

    De vredesmacht bestaande uit 25 politieagenten was belast met het beveiligen van een lokaal luchthaven waar de internationale humanitaire hulp naartoe wordt gestuurd. Het einde van de VN missie is een verlies voor de lokale bevolking die afhankelijk is van buitenlandse hulp.

    Mensen in Azawad in het noorden van Mali klagen sindsdien over aanvallen van het lager van Mali geholpen door de milities van Wagner. Berichten uit het gebied bevestigen dat verschillende Toeareg fracties naar de belangrijkste steden en dorpen zijn vertrokken om de aanvallen te weren.

    Het vertrek van de MINUSMA en de nieuwe aanvallen door het leger van Mali betekenen het einde van het Verdrag van Algiers uit 2014. Noord Mali, Azawad in de amazigh taal van Toearegs, is nu vogelvrij verklaard. Mali is bang dat het gebied, waar de meerderheid van de bewoners Toeareg is, een onafhankelijk land wordt.
Working...
X