Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Regering West Libië verkoopt haven aan Türkiye

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Regering West Libië verkoopt haven aan Türkiye

    Update: donderdag 17 augustus - 18:00 uur

    Een woordvoerder van de regering in Tripoli ontkent tegenover lokale media February Channel dat er is onderhandeld over het verkopen van de haven van Khoms. De verklaring kwam na onrust op straat in de havenstad.

    De haven Khoms, honderd km ten oosten van Tripoli, is komende 99 jaar eigendom van Tü​rkiye. De haven zal worden gebruikt om de Turkse economische zone in de Middellandse Zee te beschermen. Turkse drones zijn hiermee in staat strategische doelen in Noord Afrika en in Zuid Europa te bereiken. De Turkse marine beschikt sinds april 2023 over het vliegdekschip TCG Anadolu speciaal ontworpen om drones te vervoeren.

    Libië was tussen en 1551 en 1911 onderdeel van het Ottomaanse rijk. De bezetting van de haven is mede mogelijk gemaakt door nazaten van Ottomanen aan de macht in West Libië. De terugkeer van de Turken in Noord Afrika wordt in sommige religieuze kringen zoals de Moslim Broederschap (opgericht in 1928 als alternatief voor het afschaft Kalifaat in 1924) als een teken van de terugkeer van de moslim hegemonie in de regio. In het oosten van Libië wordt het verkoop van de haven als een vorm van kolonialisme beschouwd. De oorlog in Libië is nog niet voorbij.

    Deze bezetting van de haven heeft twee oorzaken. De eerste oorzaak is dat de Arabische nationalisten aan de macht tot de val van Kadhafi in 2011 de soevereiniteit van hun land hebben verkwanseld omdat ze er niet in zijn geslaagd een modern democratisch bestuursvorm op te bouwen die alle lagen van de multi-etnische en meertalige bevolking vertegenwoordigt.

    De tweede oorzaak is het Algerijnse militaire regime dat de onderhandelingen met de buren over de geërfde koloniale grenzen dwarsboomt. Het probleem van de Sahara ten zuiden en ten oosten van Marokko is daar een voorbeeld van.

    Beide oorzaken zorgen ervoor dat Noord Afrikaanse staten niet kunnen samenwerken om hun belangen te verdedigen tegen buitenlandse inmenging.

    Wat is de positie van Marokko in de Turkse inmenging in Noord Afrika? Een eerder verschenen artikel op deze website over de geopolitieke spanningen in de Noord Afrika en de Middellandse Zee: https://tinyurl.com/msdht4mc

    Meer lezen: artikel in Libya Review van 17 augustus 2023:
    https://tinyurl.com/5ac78x87
Working...
X