Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

NV vredesmacht Noord Cyprus aangevallen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • NV vredesmacht Noord Cyprus aangevallen

    Update: zaterdag 20 augustus 2023

    De VN vredesmacht in Cyprus (UNFICYP) veroordeelt de aanvallen op 18 augustus 2023 op VN vredeshandhavers en de schade aan VN voertuigen door Turks-Cyprioten. Het incident vond plaats in de bufferzone nabij Pyla toen VN vredeshandhavers ongeoorloofde bouwwerkzaamheden in het gebied wilden blokkeren. Het bedreigen van de VN vredeshandhavers en de schade aan VN eigendommen vormen een schending van het internationale recht. De daders zullen worden vervolgd: https://tinyurl.com/4kbxs4jw

    Het conflict op Cyprus is al eeuwen aan de gang. De meerderheid van het eiland was Grieks en christelijk van oorsprong toen het in 1571 door de Ottomanen werd veroverd. De bewoners hebben de bezetters nooit geaccepteerd. Verzet kreeg pas vanaf de 19de eeuw voet aan de grond toen het vaste land Griekenland zich los begon te maken van de Ottomanen. Het eiland werd in 1887 in het geheim onder de administratie van het Groot Brittannië ondergebracht en officieel in 1914 ingelijfd. Het werd in 1960 onafhankelijk maar er was verdeeldheid tussen het Turkse en Griekse deel van de bevolking. In 1974 greep het Turkse leger in en riep een Turks republiek uit in Noord Cyprus. Internationale erkenning bleef uit uit. Vandaag zijn er slechts acht diplomatieke missies actief op Noord Cyprus. Marokko zit daar niet tussen.

    Aan de wieg van het conflict zijn de misdaden begaan tijdens de verovering door de Ottomanen in de 16de eeuw. Dat wordt nog altijd in Grieks Cypriotische kringen beschouwd als een schande. Voorbeeld misdaden beschreven door historicus Paul Fregosi in zijn boek Jihad in the West. Moslim Conquests from the 7th tot he 21st Centuries:

    "Lala Mustafa had in 1571 het zeer christelijke Cyprus veroverd. Hij martelde de Venetiaanse patriciër Mar­cantonio Bragadino, de gouverneur van het ei­land. Bragadino begaf zich, na het tekenen van de overgave, naar Lala Mustafa om de details van de toekomstige vrede te bespreken. Hij was een man die aan for­maliteiten hechtte en zo ging hij in vol ornaat naar de nieuwe veroveraar. Hij was gekleed in zijn prachtig opgetuigde ros, in zijn paar­se toga van de senaat en geëscorteerd door veertig soldaten in gala uniform en door de page Antonio Quirini, zoon van ad­miraal Quirini, die een kostbare parasol boven zijn hoofd hield.

    Het werd geen gesprek over vrede. De janitsaren (soldaten uit de Balkan in dienst van de Ottomanen) namen de page meteen gevangen. Daarna omsingelden ze de veertig soldaten om ze met hun krom­zwaarden in mootjes hebben gehakt. Hierna trokken ze Bragadino uit het zadel, sneden zijn neus en zijn oren, dwongen hem verminkt te knielen voor de overwinnaar die het vonnis velde dat hij levend gevild moest worden. De executie vond dertien dagen later plaats . De veroveraars dwongen alle Cyprioten de executie bij te wonen.

    Bragadino werd door de janitsaren bespot om zijn gezicht zonder neus en oren. De patriciër moest zak­ken vuilnis door de stad slepen. Elke keer dat hij langs Lala Mustafa kwam moest hij de grond likken. Hij stierf terwijl ze hem vilden. Lala Mustafa beval de huid met hooi op te vullen en er een pop van te maken die ze op een koe hebben gezet en door de stad lieten lopen. Als laatste werd de huid aan de hoogste mast van het admiraalsschip naar boven gehesen."
Working...
X