Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

De tunneloorlog van 2014 tussen Hamas en Israël

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • De tunneloorlog van 2014 tussen Hamas en Israël

    Update: 08 oktober - 11:45 uur

    Hamas is vandaag een verrassingsaanval tegen Israël begonnen. Grensposten zijn aangevallen, burgers en militairen zijn gedood. Sommige zijn levend naar onbekende plaatsen als gijzelaars meegenomen. De regering in Israël heeft de staat van oorlog aangekondigd. Het Israëlische leger heeft Hamas doelen in Gaza gebombardeerd.

    De leider van Hamas verklaart in de media dat de oorlog de laatste zal zijn om de vijand definitief te verslaan. Hij praat namens zijn volk de Palestijnen maar ook namens de “oemma”, een term die de moederorganisatie Moslim Broederschap sinds de oprichting in 1928 propageert om de wijde islamitische wereld aan te duiden.

    De Palestijn belooft in de toespraak de totale overwinning voor zijn vrome door Allah gesteunde soldaten die namens de “oemma” alle militaire nederlagen tegen Israël sinds 1948 zullen doen vergeten. Hamas laat opnieuw zien dat haar acties weinig te maken hebben met het zoeken naar een rechtvaardige oplossing voor verkoren land. Hamas wil wraak en gebruikt religieuze sentimenten en symbolen om namens alle moslims in de wereld te praten. De toespraak staat hier op video: https://tinyurl.com/p9dezf9e

    Belangrijk detail in de toespraak is de kritiek op landen die recent diplomatieke banden met Israël zijn aangegaan zoals Marokko deed in december 2020. De Moslim Broederschap was niet blij. In juni 2021 ontving de toen regerende islamitische PJD in Marokko de huidige Hamas leider om zich van de normalisering te distantiëren. In september 2021 van dat jaar leed de partij een historische nederlaag tijdens de verkiezingen. Het volk stond achter het besluit van de koning. De hypocrisie van de Moslim Broederschap kwam aan het licht.
    Türkiye dat sinds 1949 een ambassade in Israël heeft wordt niet bekritiseerd. Maar Marokko met bijna een miljoen onderdanen in Israël mag niet met de Joden praten: https://tinyurl.com/2p9ksk98

    De door Hamas vandaag verklaarde oorlog is niet de eerste. In 2014 brak er een oorlog uit in tunnels. Hamas leden groeven een uitgebreid tunnelstelsel in de grensstreek om Israël binnen te komen. De toenmalige eerste minister Benjamin Netanyahu wist alle tunnels uit te schakelen. Hij is herkozen en is weer in oorlog tegen Hamas. In zijn memoires uit 2022 blikt hij terug op de politieke, diplomatieke en militaire confrontatie met Hamas: Bibi. My Story. Treshold Editions, 2022. Een fragment uit het hoofdstuk Tunnel War 2014, pp 513-520, te lezen als PDF document:
    https://tinyurl.com/mwwppbvv
Working...
X