Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Links Frankrijk zoekt toenadering maar blijft vaag

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Links Frankrijk zoekt toenadering maar blijft vaag

    Jean-Luc Mélenchon, de Franse leider van de linkse partij La France Insoumise (LFI) sprak op donderdag 5 oktober in Marokko zijn bewondering uit voor de moed en solidariteit van de Marokkanen na de aardbeving. Hij bezocht getroffen dorpen en steden in de Atlas gebergte en sprak met lokale bewoners. De politicus was in Marokko om de blunders begaan door Marcon en zijn media weg te poetsen. Marokko weigerde de humanitaire hulp van de Fransen. Ze reageerden boos: “We moeten de bladzijde van de arrogantie omslaan.”

    Naast de blunders rond de aardbeving is er nog het probleem van de koloniale grenzen. Marokko wil dat de Fransen het voorbeeld volgen van de Spanjaarden. Spanje was de kolonisator van de Sahara en erkent na honderd jaar dat het gebied voor 1912 Marokkaans was. Frankrijk was eveneens verantwoordelijk voor het traceren van de koloniale grenzen tussen Marokko en Algerije. Maar het wil daar niet over praten. De archieven blijven op slot.

    Mélenchon heeft tijdens zijn bezoek indruk gemaakt maar blijft vaag als het gaat om sympathisanten van Polisario binnen zijn partij. Hij erkent dat er “diverse meningen” bestaan maar doet geen uitspraken over de positie van zijn partij. Er is al maanden geen Marokkaanse ambassadeur in Parijs. Of zijn werkbezoek beide landen nader tot elkaar kan brengen valt nog te bezien. De video van zijn toespraak: https://tinyurl.com/nh8xc2nb
Working...
X