Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Sport: voetbal en emancipatie in Marokko

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Sport: voetbal en emancipatie in Marokko

    Grote steden zoals Casablanca en Rabat hebben decennia lang voetbal in Marokko gedomineerd. Ze hebben elk twee grote clubs die bijna alles winnen. Ze hebben de belangrijkste spelers geleverd aan het nationale voetbalelftal. Tegenwoordig zijn er door decentralisatie meer infrastructuur en clubs in andere regio’s en is de competitie uitgebreid.

    In de meest afgelegen gebieden zijn er voetbalvelden te vinden. Spelers uit buitenlandse competities worden gevolgd en gevraagd om te spelen voor het land van herkomst. Voor vrouwen is het sinds 2022 mogelijk om aan regionale en landelijke competities deel te nemen. De competitie bestaat uit twee divisies en is per regio georganiseerd. De regionale kampioen moet het opnemen tegen andere regio’s voor de landelijke titel.

    In regio Souss zijn er verschillende vrouwenclubs zoals HUSA Agadir, RAJA Agadir, Najah Souss... Kleine steden en dorpen hebben ook eigen clubs. De nieuwste vrouwenclub is Atlas Taliouine gevestigd in het afgelegen Talioune en is dit jaar naar de tweede divisie gepromoveerd. Foto:
    https://tinyurl.com/2p96ckzj

    Het decentralisatiebeleid op voetbalgebied heeft vruchten afgeworpen. Alle nationale voetbalteams mannen en vrouwen doen het op continentaal en internationaal niveau goed. Ook de acceptatie van vrouwenvoetbal in een door mannen gedomineerde wereld valt mee. Meer dan 50 duizend toeschouwers kwamen op 23 juli 2022 naar het stadion van Rabat om de finale van Afrika Cup vrouwen 2022 tegen Zuid-Afrika te zien.

    Maar dat wil niet zeggen dat iedereen vrouwen op sportvelden graag ziet. Na de verloren wedstrijd tegen Duitsland op het WK 2023 in Australië en Nieuw Zeeland waren er negatieve reacties uit religieuze hoek op social media. Dat had geen invloed op het moraal van de dames die de tweede ronde hebben bereikt. Ze spelen dinsdag 08 augustus tegen Frankrijk voor een plaats in de kwartfinale.

    De negatieve reacties op vrouwenvoetbal zijn in deze video door Ahmed Assid verzameld en van commentaar voorzien: https://tinyurl.com/5xrf9xcw
Working...
X