Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Uit de archieven: tekst uit 1906 uit centraal Sahara

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Uit de archieven: tekst uit 1906 uit centraal Sahara

    Een tekst uit 1906 van de hand van Charles de Foucauld (1858-1916) uit zijn werk "Textes touaregs en prose" gepubliceerd in 1984. De tekst beschrijft de sociale organisatie en landeigendom in de Ahaggar, centraal Sahara. Vrije vertaling door de redactie:

    "Elke stam gebruikt een symbool voor het vee. Alle stammen (Dag Ghali, Kel Ghela, Ikerremoyen, Tegehe-Mellet, Aghun-n-Tehle, Tegehe-n-Efis, Ayt Lewayen, Kel-Tazulet, Iheyawen,Hada, Kel-Ingher, Kel Amgid, Oklan-n-Tawsit, Iregenaten, Ibottenaten, Kel Imiddir) hebben een eigen symbool. Als iemand uit Kel Ahaggar een kameel koopt dan merkt hij het dier met een eigen symbool: https://tinyurl.com/439njvfy Als het dier een symbool van de vorige eigenaar draagt dan voegt de nieuwe eigenaar een eigen symbool toe. Mensen in Kel Ahaggar gebruiken een symbool alleen als het dier twee of drie jaar oud is. Dan branden ze het symbool op het dier met een hete ijzer op de dij, op de binnenkant van de poten, op de hals en soms op de kaak."

    Meer dan honderd jaar later zijn de kamelen door de Toyota Land Cruiser vervangen. Dat is de nieuwe heerser in de onmetelijke woestijn waar al jaren de oorlog woedt om de eigen onafhankelijkheid. Onderaan de originele tekst uit 1906 in de taal van Toearegs:

    foucault-touareg-chameaux-3.png

Working...
X