Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 09 september 2023

Aardbeving: hulp komt langzaam op gang

Update: 12 september - 18:00

Het aantal slachtoffers van de aardbeving is bijgesteld en staat dinsdag 12 september om 13:00 uur op 2.901 doden en 5.530 gewonden. De meeste schade is in Taroudant, Ouarzazate, Demnat, Azilal en Marrakech geregisteerd. Deze beelden vanuit een helikopter laten de schade zien in verschillende gebieden. 

Een leerkracht uit Taroudant schreef op haar Facebook dat al haar leerlingen zijn overleden. Veel mensen  kunnen hun familieleden in het gebied niet bereiken. Klanten van telecombedrijf Orange in Frankrijk kunnen gratis naar mobiele en vaste nummers van familie in Marokko bellen.

Het dorp Asni tussen Marrakech en Tahenaout is onbereikbaar. Hulp is volgens de bewoners nog niet gekomen wegens beschadiging aan de enige verbindingsweg. Water en stroom zijn afgesneden maar Internet werkt nog. Alleen een helikopter van de gendarmerie komt af en toe kijken, aldus een bewoner. 

Inzamelingen worden op Internet georganiseerd. Overlevenden hebben bedden, drinkwater, voedsel en medicijnen nodig. Het nieuwsagentschap MAP waarschuwt voor fake nieuws en voor oplichters. Donaties gaan alleen naar hulporganisaties met een KvK registratie of direct naar de overlevenden en familieleden. Banque alimentaire (voedselbank) deelt bedden uit:      

Historische gebouwen zijn beschadigd of verwoest. In Agadir is de oude stadsmuur deels ingestort. Dat is net gerenoveerd na jaren werkzaamheden. De muur was al eerder in 1960 door een aardbeving verwoest. In Marrakech is een deel van de stadsmuur ingestort. De Kutubia minaret uit de 12de eeuw staat nog overeind. Maar er kwam wel een stofwolk uit het gebouw.  

De meeste verwoeste gebouwen liggen in de oude binnenstad. Ook de Joodse wijk is beschadigd. In Tinmel is de moskee van Mahdi Ibn Toumert, de oprichter van de Almohaden dynastie, ingestort. De graftombe dateert uit de 12de eeuw. Een foto van voor de aardbeving en een foto zoals het nu is.

De aardbeving is wereldwijd nieuws. Internationale hulp wordt aangeboden. Maar Marokko heeft nog geen noodoproep uitgezonden. De regering en de koning zijn vandaag bijeen om de laatste stand van zaken te bespreken. De land- en luchtmacht zijn ingezet om ingesloten dorpen te ontzetten. Hulpdiensten worden versterkt met extra materiaal. Er is een legerpost in Taroudant ingericht:

Er is vraag naar mobiele tanks voor drinkwater, mobiele toiletten, keukens, voedselpakketten en slaaptenten. In dorpen waar nog geen hulpdiensten zijn redden overlevenden zichzelf met geïmproviseerde tenten zoals hier en hier in het ingesloten dorp Asni.   

De rijksweg 203 tussen Marrakech en Taroudant is onbegaanbaar. Hulpdiensten van het Ministerie van Infrastructuur zijn zaterdag de hele dag bezig met puin ruimen.

De landelijke vereniging van particuliere klinieken en ziekenhuizen heeft extra opname plaatsen voor gewonden beschikbaar gesteld. Er zijn in de steden lange rijen ontstaan om bloed te doneren. Ook buitenlandse toeristen staan in de rij. Ze doen tevens verslag op Internet zoals deze Schotse dame op eigen weblog. Een toerist heeft een dag voor de aardbeving onverklaarbaar lichten boven Marrakech gefilmd.  

Veel activiteiten gaan dit weekend niet door zoals de voetbalcompetitie. Het nationale voetbalteam heeft zich aangemeld om bloed te doneren. De UEFA heeft aangekondigd een minuut stilte in acht te nemen bij komende wedstrijden. Fouad Chafik, voetballer van het nationale team komt uit het getroffen dorp Ait Youssef, vlakbij Agadir. Hij is een eigen inzamelingsactie begonnen. 

Kortom hulp komt langzaam op gang. Er zijn mensen gered na meer dan 12 uur onder het puin. Duizenden anderen zijn dakloos. Ze slapen voorlopig op straat. Er zijn komende weken en zelfs maanden meer hulpacties nodig. Ondertussen vinden sommige overlevenden nog de tijd om huisdieren te redden zoals in deze video met de gelukkistge kat van de dag. 

Laatste wijziging: zondag 18 september 
Afbeelding: social media