Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 15 september 2023

Solidariteit met slachtoffers aardbeving

Volgens de Verenigde Naties zullen 300 duizend mensen onderwie 100 duizend kinderen uit het rampgebied last hebben van de gevolgen van de aardbeving van afgelopen 9 september in Marokko. Met de koude winter in de Atlas gebergte in aantocht hebben de overlevenden dringend behoefte aan woonruimte, medische hulp, scholen, werk en vooral verwerking van opgelopen trauma’s. Een nieuw fonds opgericht deze week gaat slachtoffers helpen.   

Reddingswerkers uit Amerika, Europa, het Midden Oosten, Azië en Australië hebben hulp aangeboden maar zijn op het moment van dit schrijven niet allemaal toegelaten. Sommige zijn op eigen initiatief naar het rampgebied tevergeefs gereisd. De aanwezigheid van het leger met groot materiaal en voldoende personeel maakt hun inzet overbodig.  Slechts een handvol reddingswerkers uit Israël, Qatar, de Emiraten, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn op dit moment actief.

Dat heeft een debat in de media uitgelokt. De voorstanders van het inperken van hulp uit het buitenland denken dat Marokko de ramp prima aankan. Dat is tijdens de corona bewezen. Bovendien is te veel hulp in een ontoegankelijk berggebied onmogelijk. Reddingswerkers, lokale vrijwilligers en ramptoeristen staan elkaar in de weg in een gebied waar bijna alle wegen zijn beschadigd. Bovendien is communicatie met de slachtoffers en nabestaanden een probleem. Ze spreken vaak alleen Tamazight en hebben hulpverleners, psychologen en vertalers nodig die de taal  beheersen.

Polemiek

De storm van kritiek direct na de aardbeving lijkt grotendeels verdwenen door de efficiëntie en toewijding van de reddingswerkers. Maar dat heeft sommige media in Frankrijk er niet van weerhouden te twijfelen aan de aanpak van Marokko. Een polemiek die Emmanuel Macron probeerde te sussen in een toespraak gericht aan het Marokkaanse volk. Hij kreeg duizenden negatieve reacties op Internet en lijkt Marokko voorlopig kwijt te zijn geraakt.    

Marokko heeft ook hulp uit Algerije geweigerd. De aardbeving kwam een week nadat de Algerijnse kustwacht twee toeristen in het noordoosten heeft doodgeschoten. De moord maakt deel uit van een reeks grensincidenten uitgelokt door het onvoorspelbare militaire regime dat in augustus 2021 eenzijdig alle banden met Marokko heeft verbroken. Het stuurt sinds 2020 aan op een conflict door Polisario raketten vanuit Algerije te laten afvuren op de veiligheidsmuur in het zuidoosten. Maar de oorlog is niet alleen aan de grens gaande. Ook op Internet zijn haatcampagnes, fake news en nep inzamelingsacties aan de orde van de dag.  

Donaties 

Een week na de aardbeving is de discussie ontstaan over de wederopbouw van het rampgebied, de deels verwoest cultureel en historisch erfgoed en de toekomst van de overlevenden. Een speciaal fonds voor het helpen van de slachtoffers van natuurrampen is deze week opgericht. Grote donaties kwamen van mijnbouwbedrijf OCP en Al Mada (koninklijk bedrijf) met elk honderd miljoen euro. Meer bedrijven, overheden en particuliere banken hebben een bijdrage toegezegd. Op vrijdag 15 september om 18:00  uur was het bedrag dat werd gestort naar meer dan 500 miljoen euro gestegen.

Naast hulp van grote fondsen hebben rijke individuen uit binnen- en buitenland zich aangemeld. Een Chinese zakenman op bezoek in Marokko heeft 11.000 euro aan drinkwater gekocht en zelf naar het getroffen gebied gebracht. De Britse zakenman Charles Branson reisde af naar het ramgebied om zijn hulp persoonlijk aan de overlevenden te geven. Hij is geen onbekende in het gebied. Zijn moeder deed daar vrijwilligerswerk tot haar dood. Hij heeft er zelf eigen gasthuizen in het dorp Tamadolt.

Elan van solidariteit  

Het is onmogelijk alle goede initiatieven te benoemen die deze week zijn geweest. Overal in de wereld waar Marokkaanse migranten wonen zijn er inzamelingsacties georganiseerd. Ook in Israël hebben mensen geld ingezameld voor de overlevenden. Het elan van solidariteit met de bewoners uit het rampgebied heeft in een week tijd ongekende hoogte bereikt en is voorlopig nog niet uitgeblust.  

Foto: reddingswerkers uit het Verenigde Koninkrijk in de Atlas. © UK Simon Martin