Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 24 maart 2024

Spanje: Marokko gebruikte geen Pegasus

Het Centro Nacional de Inteligencia (CNI) heeft deze week een rapport van 286 bladzijden gepubliceerd waarin staat dat Marokko de Israëlische software Pegasus niet heeft gebruikt om journalisten, politici en dissidenten te bespioneren.

Het nieuws over Pegasus werd in juli 2021 in Parijs door een groep journalisten bekendgemaakt. Ze beschuldigden Marokko van spionage. Marokko ontkende, spande een rechtszaak aan maar verloor. De affaire was één van de oorzaken van de diplomatieke crisis tussen Marokko en Frankrijk. Macron werd boos, belde de koning en zei onvriendelijke dingen.

De resultaten van het nieuwe Spaans onderzoek zijn geen verrassing. In januari 2023 verscheen het boek Pegasus The Story the of the World's Most Dangerous Spayware waarin de onderzoekers concluderen dat er geen bewijs is gevonden dat Marokko Pegasus heeft gebruikt.

Ze schrijven tevens dat er geen spionage software is aangetroffen in de telefoon van Marokkaans journalist Omar Radi. Hij was één van de kritische journalisten die internationale media zocht om aandacht te vragen voor zijn conflict met justitie in Marokko. In Nederland nam o.a. De Volkskrant zijn verhaal over zonder enige terughoudendheid. Het onderzoek beschreef hem echter als een amateur die de politie in een kwaad daglicht wilde stellen. 

In maart 2023 publiceerden de Zwitserse onderzoekers Alain Jourdan en Alain Juillet een ander onderzoek met dezelfde resultaten als in het boek hierboven vermeld. De beschuldigen aan het adres van Marokko zouden politiek zijn gemotiveerd, aldus de onderzoekers.

Spanje heeft al eerder in juli 2023 het onderzoek naar het gebruik van Pegasus door Marokko afgesloten bij gebrek aan bewijs. In november 2023 liet de regering in Madrid in een verklaring aan de EU onderzoekscommissie weten dat er geen bewijs is gevonden dat Marokko in Spanje spionage bedrijft.

De beschuldigingen van spionage zijn dus mogelijk politiek gemotiveerd. In 2020 besloot Marokko de diplomatieke banden met Israël te herstellen. Dat heeft deuren geopend voor nauwe economische, militaire en wetenschappelijke samenwerking aangedreven door Israëliërs van Marokkaanse afkomst. Sommige buren zijn hier niet blij mee omdat Marokko nu toegang heeft tot de beste militaire technologie die de geopolitieke verhoudingen in Noord Afrika op zijn kop heeft gezet.  

Meer lezen op deze webiste:
De betrekkingen tussen Marokko en Frankrijk