Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 09 september 2021

Portret premier Aziz Akhannouch

Achtergrondartikel

De drie politieke partijen die de verkiezingen van afgelopen 08 september 2021 hebben gewonnen, gaan samen een kabinet vormen. Dat zijn RNI (liberalen), PAM (liberalen) en Istiqlal (conservatieven). Samen vormen ze een meerderheidskabinet. RNI heeft de meeste stemmen behaald en levert de premier op : Aziz Akhannouch. Wie is hij?

Het volgende is gebaseerd op verschillende bronnen. Oorsprong Aziz Akhannouch is in 1961 in Tafraout geboren, een dorp in de Anti-Atlas 180 km ten zuiden van Agadir. Hij zat op een basis- en middelbare school in Casablanca waar zijn familie woont. Na de middelbare school ging hij naar de Universiteit van Cherbrooke in Quebec, Canada. Hij behaalde in 1986 een MBA (Master of Business Administration) en liep stage bij oliemaatschappij ELF (nu Total Group). Na zijn stage kwam hij terug om voor zijn familie te werken. Zijn vader bezit verschillende bedrijven gespecialiseerd in distributie van brandstof. Erfenis Aziz Akhannouch dankt zijn fortuin aan zijn vader Ahmed Oulhaj Akhannouch, een bekende verzetsstrijder en handelaar uit Zuid-Marokko. Hij vestigde zich in Casablanca van de jaren 1930 waar hij handelaar werd in brandstof. Na 1956 noemde hij zijn bedrijf Afriquia SMDC.

Carrière

Aziz Akhannouch werd in de jaren 1990 directeur van Afriquia. Hij werd geroemd om zijn innovatie en hard werken. Hij heeft het bedrijf groot gemaakt en in heeft in nieuwe sectoren geïnvesteerd zoals media. Hij kocht tijdschriften Hebdomadaire, La Vie Economique, Femmes du Maroc, Maison du Maroc en Nisa min al Maghrib op. Hij investeerde in telecommunicatiebedrijf Meditel. Twee van zijn bedrijven, Afriquia en Maroc Exygene worden in 1999 beurs genoteerd. Hij veranderde de naam van het bedrijf in Akwa. In 2005 koopt hij zijn directe concurrent Somepi op voor 93 miljoen euro. Omdat Marokko af wilde van de monopolie van buitenlandse brandstof distributeurs viel de keuze op zijn bedrijf als geschikt kandidaat om de taak over te nemen. Familie Aziz Akhannouch is met zakenvrouw Salwa Idrissi getrouwd. Ze is eigenaar van holding Aksal en hebben samen drie kinderen. Salwa Idrissi komt uit een rijke familie die een fortuin heeft gemaakt in handel in thee. Ze heeft zelf in 1993 een eigen bedrijf gestart gespecialiseerd in distributie van bouwmateriaal. Ze heeft tevens distributierechten van internationale merken als Zara, Banana République Pull & Bear, Massimo Dutti en Gap. Ze heeft 50% aandelen in Morocco Mall, een luxe winkelcentrum in Casablanca. Ze heeft een eigen merk gelanceerd Yan & One en staat volgens The African Report in de top 50 meest invloedrijke vrouwen in Afrika en eerste in Marokko.

Politiek

Aziz Akhannouch begon in de jaren 2000 in de politiek. Hij werd tussen 2003 en 2009 als voorzitter gekozen van de Regionale Raad van Souss-Massa, zijn geboortestreek. In 2007 werd hij gekozen als Minister van Landbouw en Visserij. Hij bekleedde de functie namens politieke partij RNI en kreeg de bijnaam “technocraat”. Toen het kabinet van 2011 moest worden gevormd werd hem door de PJD (de winnaar van de verkiezingen) gebrek aan inzet verweten omdat hij zelden op politieke bijeenkomsten verscheen. Hij overleefde een golf aan kritiek en bleef Minister van Landbouw en Visserij. In 2020 begon hij vroeg aan de campagne voor de verkiezingen van 2021. Hij won afgelopen 08 september in bijna alle steden dankzij de succesvolle campagne “100 steden in 100 dagen”. Zijn partij gaf het meeste geld uit aan online campagnes die doorgingen ondanks corona. Hij is de enge Minister in de afgelopen decennia die geen salaris had. Hij heeft ook geen dienstauto of chauffeur maar gebruikt zijn eigen privé vliegtuig. Nevenfuncties Aziz Akhannouch is bestuurslid van de werkgeversorganisatie (CGEM), administrateur bij BMCE-Bank, bestuurslid van Bank Al Maghreb en administrateur van Fondation Academia. Hij was voorzitter van Groupement Pétrolier du Maroc (GPM).

In 1999 was hij lid van de denktank G14 die Hassan II van advies voorzag. Hij is lid van Stichting M6 voor de re-integratie van gedetineerden en voorzitter van Stichting Concert voor Tolerantie die een jaarlijks concert met internationale musici op het strand van Agadir organiseert. Akwa Group Akwa Group is op dit moment het belangrijkste bedrijf van de familie Akhannouch en is gespecialiseerd in brandstof, gas en onroerend goed. Het bedrijf bezit 560 tankstations en servicepunten. Het heeft een van de grootste capaciteiten om brandstof op te slaan met een geschatte volume van 980.000 m3. Dat is 35% van de binnenlandse markt. Partnerschap Akwa werkt sinds 2006 samen met de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron, wereldleider in brandstof. In 2019 hebben beide bedrijven een gemeenschappelijke strategie voor Afrika gelanceerd. Ze zijn in 14 landen actief en hebben een nieuw platform opgericht om kwaliteitsproducten op de markt te brengen. Rijkdom Volgens het klassement 2021 van magazine Forbes staat Aziz Akhannouch op plaats 12 van rijkste mensen in Afrika met een geschat fortuin van 1,9 miljard dollar.

Na de uitbraak van corona gaf hij ongeveer honderd miljoen dollar van zijn geld aan het nieuw opgericht Fonds voor Bestrijding van Corona in Marokko. Media Aziz Akhannouch praat zelden met de media. Maar hij bezit wel kranten en tijdschriften. Hij is gevoelig voor zijn imago. In 2017 heeft hij twee journalisten van de website Badil.info voor de rechter gesleept omdat ze valse informatie over hem hebben gepubliceerd. In voorjaar 2018 werden zijn tankstations Afriquia getroffen door een boycot. Hij werd beschuldigd van prijsafspraken als gevolg van de liberalisering van de brandstofmarkt in 2015. Op het moment van dit schrijven heeft hij zijn functies binnen zijn familiebedrijven neergelegd. Hij wil zich concentreren op zijn nieuwe baan als premier van Marokko.

Tijdens de verkiezingscampagne heeft Aziz Akhannouch een paar beloftes gedaan. De belangrijkste is het helpen van werkelozen aan werk door een miljoen banen te creëren. Maar de onafgemaakte taak van de vorige regering die hij moet afmaken is minstens zo belangrijk : het invoeren van de basisuitkering, de zorg toegankelijk maken voor iedereen en de koopkracht van de middenklasse versterken.

Informatie in dit artikel is op 21 september 2021 samengesteld door de redactie en komt uit de volgende bronnen: L’opinion, Le360.ma, Forbes, Jeune Afrique, The African Reporter en Maroc Hebdo.