Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 28 november 2023

Herstel betrekkingen Spanje en Algerije

Analyse

Spaanse krant El Confidential Digital van 24 november schrijft over het herstel van de betrekkingen tussen Spanje en Algerije dat afgelopen mei na 19 maanden besloot een einde te maken aan de diplomatieke breuk. Hoewel de betrekkingen nooit zijn verbroken, heeft Algiers eigen ambassadeur teruggeroepen en Spanje beschuldigd van handelen op een “ethisch ontoelaatbare” manier inzake de Westelijke Sahara.

De meningsverschillen begonnen toen premier Pedro Sánchez een brief stuurde naar de koning van Marokko waarin hij het Marokkaanse voorstel voor de autonomie van de Westelijke Sahara –  een Marokkaans voorstel uit 2007 – beschouwde als ‘de meest serieuze, geloofwaardige en realistische basis’ voor de oplossing van het geschil”.  Een paar woorden die Spanje voor een probleem plaatsten. De PSOE, de partij van Pedro Sanchez, verdedigt al jaren het referendum dat de bevolking van het gebied in staat zou stellen om zelf te beslissen over zelfstandigheid of over autonomie onder het bestuur van Marokko.  

Deze koersverandering van de partij van Pedro Sanchez heeft tot woede in Algerije geleid. Algiers is sinds 1976 een fervente verdediger van de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara. Als gevolg hiervan blokkeerde het regime alle invoer van Spaanse producten. Zowel Marokko als Algerije zijn van strategisch belang voor Spanje. Marokko controleert de toestroom van migranten uit Afrika, Algerije levert gas.  

Na negentien maanden woede liet Algiers op 23 juli aan Pedro Sanchez weten een nieuwe diplomatieke vertegenwoordiging naar Madrid te willen sturen. Er is geen officiële verklaring bekend over de reden van de nieuwe benoeming. Maar het einde van de eenzijdige Algerijnse diplomatieke breuk heeft twee oorzaken.

De eerste is dat Algerije er niet is in geslaagd Spanje te dwingen een gunstige positie te kiezen in het conflict om de Sahara door middel van het stopzetten van de levering van gas. Spanje kwam de crisis ongeschonden door. Sterker, Algerije is zo afhankelijk van het verkopen van gas dat het zich niet kan permitteren marktaandelen te verliezen.   

De tweede oorzaak is dat Perdo Chansez opnieuw herkozen is en zal komende jaren een tweede regering leiden. De peilingen vlak voor de verkiezingen voorspelden winst van rechts. Het regime in Algiers heeft de machtswisseling afgewacht en hoopte op de instorting van de socialisten van PSOE om de betrekkingen te herstellen.

Een les geleerd uit de crisis: Spanje kan zonder Algerije, andersom is niet het geval.

Afbeelding: Pedro Sanchez in Marokko. El Confidential Digital.