Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Communisme in Marokko in de jaren 1960 en 1970

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Communisme in Marokko in de jaren 1960 en 1970

    De eerste communistische cellen in Marokko verschenen in de jaren 1920 maar de eerste politieke partij werd pas in 1943 opgericht onder de naam Parti Communiste Marocain (PCM). De leden bestonden vooral uit hoogopgeleide Marokkanen en uit Fransen die in Marokko woonden. De partij werd meerdere keren verboden maar kwam steeds terug onder een andere naam.

    Het verbod op communistische partijen ging gepaard met rechtszaken. Een van de beroemde rechtszaak vond in januari 1960 plaats. De verdediging moest diep gaan om de goede bedoelingen en het vreedzame karakter van de partij te bewijzen. Aan de ene heeft iedereen volgens de Marokkaanse wet de vrijheid om een eigen vereniging op te richten. Aan de andere kant staan verenigingen met een “materialistische” (lees communistische) inslag op de zwarte lijst. Men beschouwde communisme als een bedreiging voor officiële doctrine. De toespraak van toenmalige koning Mohamed V vlak voor de rechtszaak was duidelijk: “Materialistische doctrines zijn incompatibel met ons geloof, met onze tradities en onze sociale structuren. We hebben genoeg aan een tolerant en rechtvaardige islam.”


    Na het verbod op zijn partij verklaarde Ali Yata (1920-1997), de voorzitter van de communistische partij, op 10 februari 1960 aan de Franse krant Le Monde: "De Communistische Partij zal niet verdwijnen. De partij komt terug in een andere vorm om onze missie te volbrengen. We willen ons land volledig bevrijden, het lot van onze mensen verbeteren en naar een betere toekomst van geluk en democratie leiden." (Zie artikel in archieven van Le Monde: “Le parti communiste marocain est dissous” door Louis Gravier). Zijn partij zou onder een andere naam terugkeren eerst in 1968 als “ “Parti de la libération et du socialisme” (PLS) en later in 1974 als “Parti du progrès et du socialisme” (PPS). Ondertussen gingen de meest actieve communistische leden en groepen ondergronds. De vervolging was meedogenloos. Een paar bladzijden uit de jaren 1960 en 1970. Bron: Gilles Perrault: Een bevriende staatshoofd. Hassan II van Marokko. Absoluut monarch. Uitgeverij AMBO, 1992.

    1. https://tinyurl.com/2pvcv69u
    2. https://tinyurl.com/y38hc83f
    3. https://tinyurl.com/4nvpb3mv
    4. https://tinyurl.com/4fwkzjm6
    5. https://tinyurl.com/287bxpx3
    6. https://tinyurl.com/2p83hr5j
    7. https://tinyurl.com/2kppx8sm
    8. https://tinyurl.com/8xnkav4m
Working...
X