Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Publicatie: vrouwen in de amazigh film

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Publicatie: vrouwen in de amazigh film

    De Zomeruniversiteit van Sidi Ifni vindt dit jaar tussen 26 en 28 juli plaats. Op het programma staan workshops, conferenties en de presentatie van een nieuwe publicatie over vrouwen in de amazightalige films in Marokko. Het programma wordt door Issni n Ourgh uit Agadir verzorgd, een stichting gespecialiseerd in audiovisuele productie.

    Volgens Hafid Achafi, cultureel antropoloog en een van de schrijvers van de publicatie, zijn vrouwen zowel kwantitatief als kwalitatief ondervertegenwoordigd in de amazigh film en documentaire. Hij heeft onderzoek gedaan naar audiovisuele productie geprogrammeerd door de stichting in de afgelopen 15 jaar. Slechts 16% van de acteurs, documentairemakers, producers, editors en directeuren zijn vrouwen. Gevraagd naar de oorzaken denkt hij dat culturele redenen en het gebrek aan scholing de belangrijkste oorzaken zijn.

    Khadija Samaoual, een deelnemer aan een van de workshops over film maken, onderschrijft de bevindingen van de onderzoeker: “Ik vind het belangrijk dat vrouwen hun eigen verhaal kunnen vertellen. Er ontbreekt nog veel over de politieke, culturele en economische rol van vrouwen onder het kolonialisme en na de onafhankelijkheid. Daarom probeer ik zoveel mogelijk de ontbrekende geschiedenis aan mijn kinderen via audiovisuele producties door te geven.”

    De publicatie over vrouwen in film en documentaire bevat artikelen van negen auteurs in vier talen (Arabisch, Engels, Frans en Tamazight) en is te bestellen via Stichting Issni n Ourgh.


    issni.png
Working...
X