Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Gevolgen van de oorlog in Oekraïne op voedsel in Afrika

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Gevolgen van de oorlog in Oekraïne op voedsel in Afrika

    In 1960, aan het einde van de koloniale periode, produceerde Afrika genoeg voedsel en was er geen hongersnood. Het continent was zelfvoorzienend en exporteerde de overschot. In 2020 produceert Afrika niet meer genoeg om te eten. De jaarlijkse groei van landbouwproductie met 1% kan de bevolkingsgroei van 3% niet meer bijbenen.

    Afrika is een grote importeur van tarwe en maïs geworden. Het continent is overgeleverd aan slechte graanoogsten in Europa, Argentinië, Australië... Onvoorspelbare gebeurtenissen zoals de oorlog in Oekraïne maakt de import nog moeilijker en duurder.

    In 2021 verkeerde een twintigtal Afrikaanse landen in een permanente voedselcrisis. Tien andere landen stonden aan de rand van een hongersnood. In 2021 waren er 282 miljoen Afrikanen ondervoed. Tientallen miljoenen overleefden dankzij internationale voedselhulp.

    Met uitzondering van rijke Afrikaanse oliestaten kan de rest van het continent beneden de Sahara moeilijk overleven. Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen van voedsel wereldwijd gestegen. Tegelijkertijd zijn de hulpbronnen schaars of onbetaalbaar.

    De cijfers van de wereldhandel tonen aan dat Afrika sinds de jaren 1960 jaar na jaar achterop is geraakt. Het neemt een marginale plaats in op de wereldeconomie.

    1- Afrika vertegenwoordigt ongeveer 3,40% van alle Franse buitenlandse handel, waarvan 50% met vier landen wordt gedreven: Marokko, Algerije, Tunesië en Egypte.

    2- De CFA economische zone (twaalf landen die dezelfde munteenheid gebruiken) vertegenwoordigt slechts 0,79% van de Franse buitenlandse handel.

    3- De handel met Groot-Brittannië is slechts 2,5%, waarvan 60% wordt gedreven met twee landen: Zuid-Afrika (35%) en Nigeria (25%).

    4- De handel met Duitsland vertegenwoordigt slechts 2%.

    5- Afrika als geheel vertegenwoordigt minder dan 2% van alle Amerikaanse buitenlandse handel en nog geen 1% van de Japanse buitenlandse handel.

    6- China heeft in 2020 ongeveer 6.000 miljard dollar in de buitenlandse handel geïnvesteerd. Slechts 198 miljard kwam in Afrika terecht. Dat is nog geen 3,3%.

    Marokko is een grote importeur van tarwe uit Oekraïne en Rusland. Het verschil met Afrika is dat het land andere voedselproducten zoals groende, fruit, zuivel en vis in overvloed produceert. Maar om niet afhankelijk te zijn van voedsel uit het buitenland moet het land toch meer vervangende producten eten. Dat wil zeggen minder brood en couscous consumeren en meer groenten, fruit, zuivel en vis uit eigen land.

    Bron cijfers over voedsel in Afrika:
    State of Food Security and Nutrition, Report 2021.
    Uitgave Food and Agriculture Organization of the United Nations.
Working...
X