Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Twee boeken over Pegasus spyware en Marokko

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Twee boeken over Pegasus spyware en Marokko

    Update: zaterdag 25 maart 2023

    In de zomer van 2021 werd Marokko beschuldigd van het bespioneren van journalisten, activisten en ambtenaren uit binnen- en buitenland door middel van Pegasus, een spyware van het Israëlische bedrijf NSO. Terwijl de media wereldwijd het nieuws zonder verder onderzoek heeft overgenomen stelden een paar experts vragen over wie er belang bij heeft Marokko te betrekken bij de affaire. Twee onlangs verschenen boeken gaan hierover. Het eerste is van de Zwitserse onderzoeker Alain Jourdan (maart 2023). Het tweede is van twee Amerikaanse onderzoekers Laurent Richard en Sandrine Rigaud (januari 2023).

    Na bijna twee jaar onderzoek concludeert de Zwitserse auteur dat er vijf redenen zijn om Marokko te betrekken bij het schandaal. De eerste is de weerstand van sommige landen die de Abraham Akkoorden tussen Marokko, Amerika en Israël als een bedreiging zien. De tweede is de interne strijd in Amerika tussen de democraten en de republikeinen over de nalatenschap van Donald Trump. De derde is de levering van gas aan Europa via Noord Afrika. De vierde is dat er Europese landen zijn die niet willen dat Marokko de Sahara controleert. Dat stuk land in het zuiden werd in 1912 door Spanje bezet en in 1975 door Marokko heroverd. Spanje is alsnog in maart 2022 van mening veranderd maar Frankrijk weigert hetzelfde te doen ondanks herhaaldelijk verzoek van de koning. Maar dit staat niet in het boek van de Zwitserse onderzoeker.

    Het tweede boek van de Amerikaanse onderzoekers gaat in op het technische bewijs van spionage en de mensen uit verschillende landen die zijn bespioneerd. De onderzoekers besteden in hoofdstuk elf "Lacking Due Respect to the King" aandacht aan journalisten in Marokko. Een van de namen is Omar Radi. Ze hebben zijn telefoon onderzocht en bewijs van spyware gevonden. Maar het bewijs wordt in een nieuwe studie door Scott Jonathan betwist. Volgens de auteur is het bewijs problematisch omdat iedereen spyware op andermans telefoon kan plaatsen. Deze studie is sinds februari 2023 online beschikbaar onder de titel "Exonerating Morocco. Disproving The Spyware", te lezen via de website ResearchGate.net. Omar Radi is volgens justitie in Marokko niet opgepakt wegens zijn onderzoek maar wegens een zedenkaak.

    Het Amerikaanse onderzoek laat ook een ander gezicht zien van Omar Radi. Hij ontdekte in 2008 de mogelijkheden van social media. Daar maakte hij gretig gebruik van om de autoriteiten om de tuin te leiden. Hij combineerde zijn werk als verslaggever met nep digitaal activisme: "We stuurden elkaar berichten zoals "Demonstratie om 18:00 uur voor het gebouw van de politie." Een groep van acht vrienden laat het nep bericht op Internet circuleren om de politie uit te lokken. Als het 18:00 uur is gaan ze om de hoek van de straat ongezien sigaretten roken, lachen en kijken naar hoe de politie zich voorbereidt op een demonstratie die niet komt.

    Twee boeken:
    Pegasus. The Story the of the World's Most Dangerous Spayware.
    Laurent Richard & Sandrine Rigaud. Uitgeverij MacMillan. Januari 2023.

    L'Affaire Pegasus. Les dessous d'une guerre de l'information.
    Alain Jourdan & Alain Juillet. Uitgeverij Cherche Midi. Maart 2023.
Working...
X