Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Een rampzalige week voor de Algerijnse diplomatie

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Een rampzalige week voor de Algerijnse diplomatie

    De Algerijnse diplomatie heeft deze week een nieuwe nederlaag moeten incasseren als gevolg van de weigering van politieke leiders uit het Midden Oosten een Arabische top volgende maart 2022 in Algerije bij te wonen. Ramtame Lamamra, minister van Buitenlandse Zaken, heeft hiervoor stad en land afgereisd om iedereen warm te maken voor de top waarin niemand is geïnteresseerd. Hiermee wilde hij twee doelen bereiken. Het eerste is buurland Marokko diplomatiek isoleren in de Arabische wereld omdat het land de banden met Israël heeft aangehaald. Dat is een doorn in het oog van het populistische militaristisch regime in Algiers die graag de rol op zich neemt van de verdediger van de onderdrukte Palestijnen.

    Het tweede doel is de diplomatie van het gastland nieuwe elan te geven na de zoveelste nederlaag in het afgelopen jaar op Afrikaans en op internationaal niveau. In Afrika hebben de lidstaten van de Afrikaanse Unie het Algerijnse voorstel afgewezen om Israël als waarnemend lid te verwerpen. Op internationaal niveau heeft de VN Veiligheidsraad het voorstel van Marokko overgenomen om de Westelijke Sahara autonomie te geven. In de aangenomen resolutie wordt het voorstel als enige realistische oplossing beschreven.

    Alsof het nog niet erg is werd deze week afgesloten met de uitschakeling van het Algerijnse voetbalteam in de eerste ronde van de Afrika Cup 2022 in Kameroen. De Afrikaanse tegenstanders die voor de uitschakeling zorgden hebben onlangs een diplomatieke vertegenwoordiging in regio Sahara geopend als teken van solidariteit met Marokko: Sierra Leone, Equatoriaal Guinee en Ivoorkust. Een gebied dat de Algerijnen als bezet beschouwen maar die door de Afrikanen als Marokkaans grondgebied wordt erkend.
Working...
X