Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Marokko op de agenda extreemrechts top in Spanje

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Marokko op de agenda extreemrechts top in Spanje

    Extreemrechtse partij Vox heeft dit weekend een bijeenkomst georganiseerd onder de naam “Europese top voor patriotten”. De bijeenkomst werd bezocht door politieke leiders uit Frankrijk, Polen, Griekenland, België, Bulgarije, Estland, Litouwen en Roemenië. Op de agenda stond de door Spanje bezette enclave Ceuta in Noord-Marokko. In een persbericht schrijven de organisatoren: “De bedoeling van de top in Madrid is een vervolg geven aan de top van Warschau om Europa te verdedigen tegen externe dreigingen. Er moet meer bekendheid komen over de situatie aan de grenzen met Marokko.”

    Extreemrechts in Spanje reageert op de ontwikkelingen in Marokko. De opening van de nieuwe haven Tanger Med heeft een aantal havens in Zuid-Spanje in de problemen gebracht. Veel bedrijven zijn naar Marokko verhuisd waar de infrastructuur beter is en de arbeidslonen laag. Daarnaast heeft de sluiting door Marokko van de grenzen met Ceuta en Melilla een economische crisis in de enclaves veroorzaakt. Bijna alles is dicht omdat er geen Marokkanen meer komen en de Spanjaarden hun smokkelwaar niet kwijt kunnen.

    Er speelt nog meer. Vorig jaar heeft Marokko eigen ambassadeur uit Madrid teruggeroepen als gevolg van het ontvangen in het geheim van Polisario voorman. Hij kwam het land binnen met een valse naam en een Algerijns diplomatiek paspoort. Marokko verwijt Spanje gebrek aan respect en vertrouwen. De crisis is nog niet opgelost.

    Spanje is in 1975 uit de Westelijke Sahara vertrokken maar erkent nog steeds niet de soevereiniteit van Marokko. Het land is bang dat Marokko ook Ceuta en Melilla zal terugeisen
    zoals in dit memorandum uit 1975 aan de Verenigde Naties wordt beschreven:
    https://tinyurl.com/2p8upvbh Spaans extreemrechts wil dus steun van Europees gelijkgestemden onder het mom dat "Europa in gevaar is". In werkelijkheid is Spanje anno 2022 nog niet klaar met haar koloniaal verleden.

    Door de recente toenadering met Amerika en Israël heeft Marokko toegang tot hoogwaardige militaire technologie. Spanjaarden klagen bij elke nieuwe aankoop door Marokko. Tegelijkertijd zien ze de rol van hun land in de regio steeds kleiner worden omdat de Amerikanen weinig vertrouwen hebben in een politiek instabiele regering waar extreemrechtse en extreemlinkse heethoofden voor problemen zorgen.


    Deze week werd in Marokko een verkeersbord vlakbij Ceuta aangepast. In plaats van de pijl die naar de grens met Spanje wijst staat er nu “Ceuta bezet gebied”. Spaanse rechtse krant El Espagno schrijft dat Marokko de grenzen met Ceuta en Melilla niet langer erkent maar de enclaves beschouwt als natuurlijke continuïteit van eigen territorium. Foto: https://tinyurl.com/mv7y6k2e
Working...
X