Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Weekoverzicht nieuws Marokko (25 april t/m 01 mei 2022)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Weekoverzicht nieuws Marokko (25 april t/m 01 mei 2022)

    Een paar berichten van deze week:

    Herstart internationale vluchten naar Agadir
    Sinds de hervatting van het luchtverkeer met Marokko na de versoepeling van de corona maatregelen hebben tussen 07 februari en 31 maart 147.036 mensen via het vliegveld van Agadir International Airport gereisd. Dat is 47% van de toestroom in dezelfde periode van voor de corona uitbraak in 2019. Dat schrijft Office National des Aéroports (ONDA.ma) die de vliegvelden beheert.

    10 mei, Internationale Dag van Argan boom
    Ter gelegenheid van de Internationale Dag van Argan opent Taghazout Bay een museum en een centrum voor studie en informatie over de boom. Er is tevens een dag “Art’gan Days 2022” met activiteiten aangekondigd. Argan is een boom en groeit alleen in regio Souss en in het zuidwesten van de Hoge Atlas. De boom speelt een belangrijke rol in de sociale en economische ontwikkeling van de regio. (Bron: Le Matin.ma)


    Nieuw stadsdeel Agadir in ontwikkeling
    De lokale autoriteiten hebben op 10 maart 2022 groen licht gegeven voor het ontwikkelen van een nieuw stedelijk gebied naast het Stadion Adrar Agadir in het noordoosten van de stad. Het centrum is 1176 ha groot en heeft sportfaciliteiten, een gezondheidscentrum en woonwijken. (Bron: LesEco.ma)

    Kabelbaan Agadir Oufella in juli 2022 in gebruik
    De kabelbaan naar Agadir Oufella wordt in de maand juli in gebruik genomen. De baan verbindt de laaggelegen delen van de stad vlakbij de haven met de kasbah hoog op de berg waar de oude stad lag voor de aardbeving van 1960. De kasbah is net opgeknapt en geef een van de beste panorama’s over de stad, de haven en de baai. De kabelbaan is in beheer van Agadirland, een nieuwe attractie in de stad. Foto:
    https://ibb.co/0f0YxhD


    Groen licht voor nieuw theater in Agadir
    Het nieuwe project Grand Théâtre Agadir is een welkome versterking van de culturele infrastructuur die de stad zal verheffen tot een van de grote culturele centra’s van het land. Het project maakt deel uit van het Stedelijk Ontwikkelingsprogramma (PDU) voor de periode 2020-2024. Het ligt vlakbij het centrum en kost 62 miljoen MAD. (Bron: Aujourdhui.ma).


    Festival van de Rozen in Kelaa Mgouna
    Kelaa Mgouna organiseert elk jaar in de eerste week van mei een festival ter gelegenheid van het plukken van rozen. Ze worden verwerkt en klaar gemaakt voor het maken van allerlei cosmetica producten. Ook worden de rozen naar onder meer Frankrijk geëxporteerd waar parfums van wordt gemaakt. Vier foto’s uit een eerdere editie van het festival: 1. https://ibb.co/JrQJ8Fr 2. https://ibb.co/HNRfyjG 3. https://ibb.co/pJ7dgb9 4. https://ibb.co/xXBQNSm

    Festival voor kersen in Sefrou, Middel-Atlas
    Stad Sefrou in de Middel Atlas organiseert het jaarlijkse festival voor kersen. De omgeving is bekend voor het kweken van de beste kersen van het land. Dat wordt gezien als een belangrijke landbouwproduct in de regio. Vier foto’s uit een eerdere editie: 1.
    https://ibb.co/3hvRNLm 2. https://ibb.co/RbSLRcz 3. https://ibb.co/r2pZX7Q 4. https://ibb.co/9NbFTr5

    Handtekeningen voor restauratie paleis Marrakech
    Een groep liefhebbers van geschiedenis verzamelt sinds deze week handtekeningen bedoeld voor het Ministerie van Cultuur om aandacht te vragen voor een vergeten paleis in Marrakech. Het paleis is in de 16de eeuw gebouwd maar werd later verlaten. De actie gaat gepaard met de hernieuwde aandacht voor het opknappen van historische monumenten in het land. Foto’s van de overblijfselen van het paleis: 1.
    https://ibb.co/dmsZmWL 2. https://ibb.co/yfGT9Zf 3. https://ibb.co/85hx7qj 4. https://ibb.co/LzSBw7Z

    African Mathematics Olympiad in Marokko
    De 29ste Panafrican Mathematical Olympiad vindt dit jaar plaats tussen 19 en 28 juni in Benguerir, Marokko. Leerlingen uit het hele continent komen bijeen om wiskundige problemen op te lossen. Vorig jaar en ook dit jaar hebben leerlingen uit onder andere de organiserende stad Benguerir gouden medailles op de Olympiad gewonnen. (Bron: African Mathematical Union)


    OPEC financiert studie Nigeria - Marokko gaspijp
    Marokko en het OPEC-fonds voor internationale ontwikkeling hebben een overeenkomst bereikt over de financiering van de tweede fase van de gedetailleerde voorstudies van het Nigeria - Marokko gaspijpleidingproject. Het project wordt gezien als een katalysator voor de economische ontwikkeling in de dichtst bevolkte regio van West-Afrika. (Bron: 2M.ma)

    Charles de Foucauld (1858-1916) heilig verklaard
    Het Vaticaan verklaart op 15 mei 2022 de Franse taalkundige Charles de Foucauld (1858-1916) heilig. Hij was een religieuze man die boeken over de taal van Toearegs schreef. Zijn verzameld werk is nog altijd een referentie voor onderzoek naar de geschiedenis van taal en cultuur in de centrale Sahara. In zijn omzwervingen door de woestijn bereikte hij in 1884 Zuid-Marokko. Hij verbleef in de oase Tissint die hij in zijn boek “Reconnaissance au Maroc” beschreef als een klein paradijs. Hij werd in 1916 in Algerije vermoord waarschijnlijk op verdenking van samenwerking met het koloniale bestuur. Charles de Foucauld kon Marokko binnenkomen omdat hij zich als joodse koopman voordeed. Joden werden in die tijd niet verdacht van spionage omdat er geen joodse staat bestond waarvoor ze konden werken.

    Voetbal: vrouwenploeg U17 met een been in WK 2022
    De nationale selectie voor dames U17 heeft zich vrijdag 29 april 2022 in Rabat in de tweede etappe van de 3e ronde geplaatst voor de 4e en laatste ronde van de kwalificatie voor de African Cup of Nations na de overwinning op Niger met een score van 07 doelpunten tegen 0.
    De heenwedstrijd werd met 11-0 gewonnen. De kans om voor het eerst in de geschiedenis van vrouwenvoetbal in Marokko op een WK te spelen is groot. (Bron: FRMF.ma)

    Voetbal: vriendschappelijke wedstrijd Amerika – Marokko
    Ter voorbereiding op het WK 2022 in Qatar speelt Marokko een vriendschappelijke wedstrijd in Ohio tegen de nationale ploeg van Amerika. Marokko zit in de groep F samen met België, Canada en Kroatië. Eerdere vriendschappelijke wedstrijden tegen België en Canada werden gewonnen. Maar er is nog nooit tegen Kroatië, de finalist van het WK 2018, gespeeld. Het treffen van Canada op het WK valt samen met de viering dit jaar van 60 jaar diplomatieke banden dat wordt in Ottawa gevierd met een online Scientific Day over duurzame ontwikkeling:
    https://tinyurl.com/bdh744jx
Working...
X