Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Energiecrisis in Europa: Duitsland kijkt naar Algerije

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Energiecrisis in Europa: Duitsland kijkt naar Algerije

    Duitsland krijgt steeds minder gas uit Rusland. Het land kijkt naar alternatieven zoals Algerije. Daar lopen drie gaspijpen naar Europa. De eerste loopt via Tunesië naar Italië. De tweede loopt direct naar Spanje. En de derde loopt via Marokko naar Spanje. De gaspijp via Marokko is in oktober 2021 afgesloten als gevolg van het eenzijdig verbreken door Algerije van diplomatieke banden. En sinds juni 2022 is ook de directe gaspijp naar Spanje vertraagd als gevolg van de erkenning door Spanje van de soevereiniteit van Marokko over de Sahara. Algerije is boos is dreigt met afsluiten van gas. Italië is nu de grootste afnemer met respectievelijk 14,3 en 23 miljard kubieke meter. Italië wil 40% meer kopen tegen het einde van dit jaar.

    Maar de gasvoorraden zijn niet oneindig. Om meer aan Europa te verkopen moeten er meer gasvelden worden geëxploiteerd. Daar zijn grote buitenlandse investeringen voor nodig: “We hebben de capaciteit om LNG gas te exporteren. We hebben een project voor een tweede pijpleiding naar Italië dat momenteel in de wacht staat. Waarom zouden we een pijpleiding aanleggen als Europeanen hun gas in Rusland kopen? Het tweede project waar we momenteel aan werken is de 4.000 kilometer lange Trans Sahara Pipeline van Nigeria naar Algerije via Niger. In Algerije is al veel infrastructuur aangelegd. De pijpleiding kan in drie jaar klaar zijn. We kunnen 20 tot 30 miljard kubieke meter gas uit Nigeria transporteren.”


    Maar er is al een andere pijpleiding vanuit Nigeria via Marokko. Sommige Europese landen lijken daar de voorkeur aan te geven omdat ze niet alleen afhankelijk willen zijn van Algerije. En de weg via de Sahel en de Sahara is niet veilig. De minister houdt vol: “Onze pijpleiding is veiliger en economisch haalbaar. De andere pijpleiding is 6.000 kilometer lang en kruist 12 landen. Een deel zou via de Atlantische Oceaan moeten lopen. Dit is oneindig veel ingewikkelder. En ook de financiering is onduidelijk. Algerije heeft daarentegen de middelen en is bereid een groot deel van de Trans Sahara pijpleiding te financieren.”

    Dit interview in Der Spiegel van 19 juni komt twee weken nadat de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) akkoord ging om de pijpleiding aan te leggen. Het enorme project voorziet miljoenen mensen in 12 landen van energie: https://tinyurl.com/k9cc8y3d. De strategie van het militaire regime om gas te gebruiken als politiek drukmiddel zoals tegen Spanje werkt dus niet. Het is beter om samen te werken en hopen op buitenlandse investeringen. Want het regime weet dat het slagen van de gaspijp Nigeria – Marokko slecht nieuws is.


    Het interview met Der Spiegel staat hier: https://tinyurl.com/yjjc9fp5
Working...
X