Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Artikel over de betrekkingen tussen Japan en Marokko

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Artikel over de betrekkingen tussen Japan en Marokko

    Japan en Marokko onderhouden goede banden die worden gekenmerkt door een intensieve economische samenwerking. Marokko is een belangrijkste partner voor Japan geworden in Afrika. Japan opende zijn eerste consulaat in Casablanca in 1938 en een ambassade in Rabat in 1961. Marokko opende een ambassade in Tokio in 1965. De twee landen hebben sindsdien een langdurig economisch partnerschap aangegaan. De Marokkaanse koning bezocht in 2005 Japan om een nieuw handelsakkoord te ondertekenen. In de afgelopen tien jaar is het aantal Japanse bedrijven actief in Marokko verdubbeld en staat nu op 75 vergeleken met 35 in 2015. Marokko is de tweede favoriete bestemming geworden voor Japanse bedrijven in Afrika. Japan is de eerste buitenlandse particuliere werkgever in Marokko met 50.000 medewerkers. Autogiganten Sumitomo, Fujikura en Yazaki zorgen voor meer dan 30.000 banen. Deze bedrijven zijn voornamelijk actief in de auto- en luchtvaartindustrie en de bekabeling. Japan wil zijn economische betrekkingen met Marokko verder ontwikkelen door meer Japanse bedrijven in het koninkrijk te faciliteren. Dat schrijft het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken in het laatste jaarverslag 2021 "Diplomatic Blue Book 2021".

    De recente uitnodiging van Polisario door Tunesië tijdens de bijeenkomst Afrika - Japan (TICAD) is een poging om bovenbeschreven betrekkingen tussen Japan en Marokko te beschadigen. Tunesië is tien jaar na de "Arabische lente" nog steeds in crisis. Een aantal bedrijven zijn naar Marokko vertrokken. Tunesiërs verwijten Marokko tien jaar lang te hebben geprofiteerd van politieke en economische chaos in hun land. De staatskas is leeg als gevolg van de crisis. Mensen staan in de rij om de schaarse levensmiddelen te kopen. Het land heeft moeite om buitenlandse leningen af te sluiten. De lonen van overheidsambtenaren werden in laatste maanden door Algerije betaald. Tunesië heeft het principe van neutraliteit ten opzichte van het conflict in de Sahara verlaten om financiële steun te krijgen van het militaire regime in Algerije, de belangrijkste sponsor van Polisario. Dat regime heeft de slag om de Sahara verloren en zet nu kleine buren als Tunesië onder druk om Marokko te isoleren.

    Meer lezen over Japan, Marokko en Afrika in dit nieuwe artikel van R. Najah (2022): Le Japon en Afrique: un acteur actif mais discret.

Working...
X