Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Frankrijk: een artikel en een interview gecensureerd

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Frankrijk: een artikel en een interview gecensureerd

    Op 08 september publiceerde de Franse digitale krant Marianne.fr een kritisch artikel van Hadrien Desuin over het bezoek een paar dagen eerder van Emmanuel Macron aan Algerije. De schrijver is een specialist van de Militaire Academie Saint-Cyr en auteur van het boek “La France atlantiste” (Cerf, 2017) over de Franse diplomatie in de wereld:

    “Tussen de anti-Franse regering in Algerije en Marokko moet Frankrijk voor het laatste kiezen om weer in Afrika te schitteren. Het enige wat wij moeten doen is de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara.”

    Het artikel verdween een paar dagen later uit de krant (een kopie is in de bijlage onderaan dit artikel). Na deze ongebruikelijke censuur werd op zondag 02 oktober een gepland interview op tv zender CNews geannuleerd. De verwijdering van het artikel en de annulering van het interview haalden de landelijke media in Marokko die over censuur sprak. Op 05 oktober 2022 reageerde de Franse ambassade in Rabat:

    “De Franse ambassade in Marokko heeft via de lokale media kennis genomen van censuur gepleegd door de Franse overheid tegen een gepland interview op een Franse tv zender. Wij spreken de berichten tegen en benadrukken dat Frankrijk de vrijheid van de pers overal in de wereld verdedigt." Het bericht staat hier: https://ibb.co/WDTtF4B

    De ambassade bedoelt een interview van tv zender CNews met Ferhat Mhenni (@FerhatMhenni), het hoofd van de tijdelijke regering in ballingschap van Kabylië, een amazigh regio in Algerije die politieke autonomie nastreeft. In de volgende video is te horen hoe de CNews redactie een paar minuten voor de uitzending de annulering uitlegt: “Het overkomt ons voor het eerst. We denken dat er druk is geweest vanuit Algiers.”. Video: https://tinyurl.com/4srrks2f

    Volgens bronnen van krant Monde Afrique was het Yannick Bolloré, de Franse baas van Havas, het vijfde grootste wereldwijde communicatiebedrijf, die de telefoon namens Macron nam om het interview af te zeggen. Dezelfde bronnen vertellen dat het eerste telefoontje van president Tebboune kwam die Macron bedreigde het komende bezoek aan Algiers van premier Elisabeth Borne te annuleren: https://tinyurl.com/yb733pbu

    De uitzending door een internationale zender als CNews over minderheden in Algerije die naar autonomie streven, stelt de hypocrisie van het Algerijnse militaire regime bloot. Een regime dat de politieke vrijheid van de Kabylen afwijst maar wel sinds 1976 miljarden uitgeeft om separatisme van Polisario in de Sahara ten zuiden van Marokko te steunen.

    De censuur door Marianne.fr en door zender CNews laat zien hoe ver de Fransen gaan om het regime in Algiers te vriend te houden. De erkenning door Amerika in 2020 van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara zet meer druk op de ketel. Frankrijk weigert het Amerikaanse voorbeeld te volgen. Het heeft Algerijns gas en een oplossing nodig voor de uitzichtloze oorlog in de Sahel. Macron zal Algerije verliezen als hij Marokko openlijk steunt in de Sahara.

    Maar Frankrijk heeft ook Marokko nodig om de deur naar de Afrikaanse markt te vinden. In een artikel van 07 oktober schrijft Jeune Afrique dat de betrekkingen tussen Marokko en Frankrijk een dieptepunt hebben bereikt. Er is geen contact meer geweest tussen Macron en de koning die in augustus een toespraak hield waarin hij bevriende landen zoals Frankrijk oproept om een duidelijk standpunt te nemen inzake de Sahara.

    Hoewel de Fransen het autonomieplan van Marokko als serieus beschouwen is de regering Macron nooit expliciet hierover geweest zoals de Verenigde Staten, Duitsland of Spanje. Als gevolg hiervan komen Franse bedrijven steeds moeilijk aan grote opdrachten in Marokko. De door de Fransen gebouwde TGV hoge hogesnelheidstrein tussen Tanger en Casablanca (500 km) zal waarschijnlijk verder naar Agadir door Chinese bedrijven worden gecontinueerd. Of zoals de koning in zijn toespraak van afgelopen augustus zei: “Wij gaan voortaan alleen zaken doen met bedrijven die ons respecteren.”
    Bijlagen
Working...
X